Treća Ivanova poslanica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 4:
Ova Poslanica upućena je Gaju. Teško je utvrditi dali je reč o istom kaju iz Poslanice Rimljanima ili Korinćanima. U ovom spisu preporučuje se hrišćanska [[ljubav]] koja se izražava gostoljubljem osobito prema misionarima.
 
=== Autor i naslovnici ===
 
Autor se naziva starješina. Predaja tvrdi da je [[Apostol Ivan|Ivan]] [[apostoli|apostol]] i evanđelist autor četvrtog evanđelja i triju Ivanovih poslanica, a suvremena kritika tvrdi da [[evanđelje]] i poslanice pripadaju istom krugu, odnosno Ivanovskoj školi, ali većina drži da su bili različiti autori.
Red 10:
Treća je Ivanova poslanica naslovljena Gaju, Ivanovom ljubljenom učeniku.
 
=== Vrijeme nastanka ===
 
Vrijeme nastanka Treće Ivanove poslanice je posljednje desetljeće prvog stoljeća.
 
=== Struktura i sadržaj ===
 
* 1. Poruke upućene Gaju (1-8)
* 2. Poruke upućene Diotrefu (9-10)
* 3. Poruke upućene Demetriju (11-12)
* 4. Zaključak i pozdrav (13-15)
 
Treća je Ivanova poslanica napisana prije nego su se pojavili lažni učitelji. Poslanica je upravljena Gaju. Njegovo je ponašanje besprijekorno i osobito je poznat po požrtvovnom gostoprimstvu prema braći, koja posjećuju njegovu zajednicu.
Poslanica se izravnije bavi sporom između starješine i [[Diotref]]a, koji je poglavar zajednice, vjerojatno one kojoj pripada Gaj. Zanijekana je vlast starješine time što netko odbija primiti njegove izaslanike ili isključuje one [[хришћанин|kršćane]] koji ih primaju. Ipak se neki nisu dali ustrašiti od Diotrefa, među kojima je i Gaj i starješina je računao na njih za izvršavanje svojih odredbi. [[Demetrije]] je očito izaslanik od povjerenja jer za njega svjedoče svi, i sama Istina, i sam starješina.
 
=== Teologija ===
 
Svrha Treće Ivanove poslanice je urediti sukob autoriteta koji je nastao u jednoj od Crkava podložnih Apostolu [[Apostol Ivan|Ivanu]]. Život po Istini, nasljedovanje dobra i svjedočanstvo za Istinu protežu se kao [[teologija]] poruke.
 
=== Literatura ===
* Wilfrid J. Harrington Uvod u Novi zavjet, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1990.
* Jeruzalemska Biblija, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2003, uredili: Adalbert Rebić, Jerko Fućak i Bonaventura Duda.