Superkiseline – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 2:
'''Superkiseline''' predstavljaju [[kiseline]] čija je kiselost veća nego kiselost 100% čiste [[sumporna kiselina|sumporne kiseline]], koja ima Hametovu funkciju kiselosti (H<sub>0</sub>) u iznosu -12. Komercijalno dostupne superkiseline uključuju trifluorometansulfonsku kiselinu (CF<sub>3</sub>SO<sub>3</sub>H) koja je takođe poznata pod imenom triflična kiselina, i fluorosulfonska kiselina (FSO<sub>3</sub>H), pri čemu su obe oko hiljadu puta jače od sumpore kiseline. Najjače superkiseline se pripremaju kombinacijom dvije komponete, jakom Luisovom kiselinom i jakon Bronstedovom kiselinom. Najjača poznata superkiselina je fluoroantimonska kiselina.
 
== Istorijat ==
Izraz superkiselina je prvi upotrijebio James Bryant Conant [[1927]]. da bi opisao kiseline koje su bile jače od uobičajenih neorganskih kiselina. George A. Olah je pripremio takozvanu magičnu kiselinu koja je dobila to ime zbog svoje sposobnosti da napada [[ugljovodonik]]e, miješanjem antimon petafluorida (SbF<sub>5</sub>) i fluorosulfonske kiseline. Ime je dobijeo nakon što je svijeća bila stavljena u uzorku magične kiseline. Svijeća se rastvorila što je pokazalo sposobnost kiseline da protonizuje ugljovodonike, koji se ne protonizuju pod dejstvom uobičajenih kiselina.
 
Bilo je pokazano da na 140 &nbsp;°C FSO<sub>3</sub>H–SbF<sub>5</sub> će pretvoriti [[metan]] u tercijalni butil karbokatjon a ta reakcija počinje protonizovanjem metana:
:CH<sub>4</sub> + H<sup>+</sup> &rarr; CH<sub>5</sub><sup>+</sup>
:CH<sub>5</sub><sup>+</sup> &rarr; CH<sub>3</sub><sup>+</sup> + H<sub>2</sub>
:CH<sub>3</sub><sup>+</sup> + 3 CH<sub>4</sub> &rarr; (CH<sub>3</sub>)<sub>3</sub>C<sup>+</sup> + 3H<sub>2</sub>
 
== Najjače kiseline ==
Najjači sistem superkiseline je [[fluoroantimonska kiselina]], koja se dobije kombinacijom [[fluorovodonik|fluorovodonične kiseline]] i SbF<sub>5</sub>. U ovom sistemu HF otpušta svoj [[proton]] (H<sup>+</sup>) tako što se F<sup>−</sup> jon vezuje za antimon pentafluorid. Rezultujući anjon (SbF<sub>6</sub><sup>−</sup>) je ujedno slabi [[nukleofil]] i slaba [[Baza (hemija)|baza]]. Nakon toga proton ostaje sam, što dovodi do velike kiselosti sistema. Fluoroantimonska kiselina je 2×10<sup>19</sup> jača of 100% sumporne kiseline.
 
== Primjena ==
Najčešća primjena superkiselina je obezbjeđivanje okruženja da bi se dobili i održavali organski katjoni koji su korisni kao intermedijeri u raznim organskim reakcijama, kao što su dobijanje plastike ili benzina sa visokim oktanskim brojem.
 
== Vidi još ==
* [[Superbaze]]
{{Commonscat|Superacids}}