Sergej Ejzenštejn – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 26:
U jesen [[1928]]. godine napušta Sovjetski Savez i odlazi na dvogodišlje studijsko putovanje po Evropi sa saradnicima [[Edvard Tise|Edvardom Tiseom]] i [[Grigorij Aleksandrov|Grigorijem Aleksandrovim]]. Tamo ih je poslala komunistička partija da bi usavršili saznanja o tehnici [[Zvučni film|zvučnog filma]]. Tu je napravio jedan film u Francuskoj (''Sentimentalna romanasa'' iz 1930). [[Studio Paramaunt]] ga 1930. poziva u SAD i nudi ugovor na 100.000 dolara. Ejzenštajn stiže u Njujork 20. maja. Trebalo je da ekraznizuje jedan od romana [[Teodor Drajzer|Teodora Drajzera]], ali se od tog projekta odustalo zbog sukoba reditelja i producenata. Time dolazi u poziciju da ga prijatelji [[Epton Sinkler]] i [[Čarli Čaplin]] spašavaju od neke vrste progona. Odlazi u [[Meksiko]] da snima film za bračni par Sinkler, ali se i tu njegova umetnička priroda susreće sa, za njega u to vreme neprihvatljivim uslovima stvaranja. Film o Meksiku nije dovršen, a Staljin ga u međuvremenu poziva nazad u SSSR. Od snimljenog materijala je 1933. izmontirana verzija filma „Gromovi nad Meksikom“, kasnije poznatog kao „Živeo Meksiko!“ (''[[¡Que Viva México!]]'').
 
Godine [[1938]]. prikazan je prvi Ejzenštajnov zvučni film, „Aleksandar Nevski“. On opisuje istorijsku bitku Rusa i [[Tevtonski vitezovi|tevtonskih vitezova]] iz 13. veka na zaleđenom [[Bitka na Čudskom jezeru|Čudskom jezeru]]. Filmom dominira ideja patriotizma i stoga je intenzivno korišćen kao propaganda u SSSR-u tokom [[Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata]].
 
Ejzenštajnov boravak na zapadu ga je učinio sumnjivim u očima Staljina i komunističke nomenklature. Rad na nekim filmovima je otkazan, a rad na filmu „Ivan Grozni“ je često ometan. Prvi deo ovog filma iz 1944. primljen je sa simpatijama i nagrađen je, dok je drugi deo bio cenzurisan i nije prikazan do 1958. U nastavku filma, Ivan nije prikazan kao heroj već kao paranoični tiranin. Neki delovi su snimljeni u koloru, zahvaljujući nemačkim kolor kamerama zaplenjenim u [[Bitka kod Staljingrada|bici kod Staljingrada]]. Treći deo filma, iz 1946, konfiskovala je komunistička partija.
Red 39:
* [[Staro i novo]] (''Generalьnaя liniя ili Staroe i novoe'', 1929)
* [[Sentimentalna romansa]] (''Sentimentalьnый romans/Le Romance sentimentale'', 1930)
* Zemljotres u Oahaki (''Zemletrяsenie v Oahake'', dokumentarni film iz 1931)
* [[Živeo Meksiko! (film)|Živeo Meksiko!]] (''¡Que Viva México!, Da zdravstvuet Meksika!'', nedovršen film, 1930-1932)
* [[Bežin lug]] (''Bežin lug'', nedovršen film, 1935 – 1937)
Red 63:
* S. M. Eisenstein, Towards a Theory of Montage, British Film Institute, 1994
* S. M. Eisenstein, Film Form: Essays in Film Theory, Hartcourt
* S. M. Eisenstein, The Film Sense, Hartcourt
* Ivor Montagu, "With Eisenstein in Hollywood"