Rudolf Maister – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 6 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q697765 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 22:
Tokom Prvog svetskog rata je bio oficir vojske Austro-Ugarske i nije direktno učestvovao u borbenim dejstvima. Iz Celja je Rudolf Majster premešten 7. decembra 1914. u 26. okružnu upravu crne vojske u Mariboru na mesto skladišnog referenta. Postavljen je za komandanta 26. okružne uprave crne vojske u Mariboru 21. juna 1916. odakle biva kazneno premešten 8. marta 1917. u 3. okružnu upravu crne vojske u Gracu. Navodni razlog za kaznenu prekomandu je prijava građana Maribora u kojoj oni navode da je Rudolf Majster viđen kako često posećuje slovenački Narodni Dom u Mariboru <ref name="kaznena prekomanda u Grac" <ref name="Hervardi"/>. Majster je prvo bio samo posavetovan o mogućim posledicama svojih postupaka, od strane posebne komisije koja je povodom prijave došla iz Graca. Ipak, zbog neslaganja nemaca iz Maribora, po zapovesti generala Martinija (Martiny) Rudolf Majster je prekomandovan u Grac. Na intervenciju slovenačkog poslanika u Beču, dr. Antona Korošeca, kazna mu se oprašta, i Majster je u Gracu unapređen u čin majora i posle tri meseca od odlaska prekomandovan u Maribor u kojem je 1. jula 1917. postavljen za komandanta 26. okružne uprave crne vojske. Na ovoj poziciji ostaje do kraja oktobra 1918. godine.
 
Krajem septembra 1918., u poslednjim danima Prvog svetskog rata se nalazio u činu majora u 26. streljačkoj diviziji u Mariboru, gradu koji se danas nalazi u sastavu Slovenije, u neposrednoj blizini granice sa Austrijom, tada u [[Donja Štajerska|Donjoj Štajerskoj]], regionu na jugu [[Štajerska|Štajerske]], pokrajine u sastavu Austrijskog dela [[Austro-Ugarska|Austrougarske monarhije ]] .
 
==== Majsterova borba za severnu granicu ====
Red 44:
[[Rudolf Majster]] je primio sledeća odlikovanja: [[Signum Laudis]] (u Austrougarskoj vojsci), [[Orden Belog Orla]] III reda sa mačevima (za učešće u Koruškoj ofanzivi 1919.), [[Karađorđeva zvezda|Karađorđevu zvezdu]] IV reda(za vojne zasluge), [[Orden Svetog Save]] I reda (za doprinos koji je ostvario u kulturi i književnosti) i Vojni krst za vojne i narodne zasluge (dodeljen od strane predsednika Čehoslovačke republike) [http://castni.kamnik-perovo.si/maister/index.php] .
 
Pored gore navedenih odlikovanja, Majster je primio čitav niz raznih priznanja pogotovo u vreme Kraljevine SHS. Proglašen je počasnim građaninom više opština u Sloveniji. Mnogobrojne ulice u Sloveniji nose njegovo ime, a u Mariboru jedan blok zgrada se u narodu popularno zove Maistrov blok jer je navodno on dao ga se izgradi. U [[Kamnik|Kamniku]]u je kamnička gimnazija sa srednjom ekonomskom školom nazvana "Školski Centar Rudolf Majster". Na njegovoj rodnoj kući je postavljena spomen ploča 4. septembra 1938. U Kamniku je 25. oktobra 1970. na centralnom trgu otkriven spomenik Rudolfu Majsteru, delo vajara [[Anton Singulin|Antona Singulina]]. Datum rođenja Rudolfa Majstera se u Kamniku slavi kao opštinski praznik. Železnički most, obnovljen 29. marta 2001. koji se nalazi u produžetku Maistrove ulice, na ušću [[Kamnička Bistrica|Kamničke Bistrice]] i [[Nevljica|Nevljice]], je nazvan [[Maistrov most]]. U Sloveniji postoje i mnogobrojna udruženja pod nazivom [[Društvo Generala Maistra]].
 
== Kontroverze ==
Red 85:
 
{{Lifetime|1874|1934|Maister, Rudolf}}
 
[[Kategorija:Slovenski političari]]
[[Kategorija:Slovenski pisci]]