Rodna ravnopravnost – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m fixing dead links
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 9:
== Rodna ravnopravnost u Srbiji ==
 
Prema raznim izveštajima, u Srbiji je političko načelo rodne ravnopravnosti još uvek nedovoljno ostvareno u praksi.<ref>[http://www.slobodnaevropa.org/content/zastupljenost_zena_svedena_na_formalnost/2289448.html Uzdrman ugled Srbije u SE: Rodna ravnopravnost samo na papiru]</ref><ref>[http://www.b92.net/srbija2020/vesti/aktuelno.php?id=185 Malo rodne ravnopravnosti]</ref> Na međunarodnom polju, Srbija se angažuje za rodnu ravnopravnost i kritikuje [[islam]]ske zakone o [[kamenovanje|kamenovanju]] žena.<ref>[http://web.archive.org/web/20110318133755/www.parlament.gov.rs/content/cir/aktivnosti/skupstinske_detalji.asp?Id=1075&t=I Predsednik Odbora za inostrane poslove razgovarao sa zamenikom ministra inostranih poslova Islamske Republike Iran]</ref>
 
=== Zakonodavni okvir ===
 
* [[Ustav Srbije iz 2006. godine|Ustav Republike Srbije]] garantuje jednakost muškaraca i žena i razvijanje politike jednakih mogućnosti.
* ''Zakon o radu'' zabranjuje rodnu diskriminaciju, kao i seksualno uznemiravanje na poslu.
* ''Izborni zakon'' predviđa sistem kvota od 30% za manje zastupljen pol za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.
* ''Krivični zakon'' sankcioniše nasilje u porodici i silovanje u braku; trgovina ljudima definisana je kao organizovani kriminal.
* ''Porodični zakon'' reguliše odnose između partnera, štiti prava deteta, uvodi specijalne mere protiv nasilja i poboljšava procedure prilikom usvojenja, kao i pri razvodu braka.
 
=== Institucionalni mehanizmi ===
 
* ''Odbor za ravnopravnost polova'' [[Narodna skupština Republike Srbije|Narodne skupštine Republike Srbije]] (Osnovan 2002. godine, ima 15 članova (10 žena i 5 muškaraca) iz svih političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj Skupštini, proporcionalno prema broju poslaničkih mandata)
* ''Savet za ravnopravnost polova'' [[Vlada RS|Vlade RS]] (Osnovan 2004. godine, ima 24 člana (22 žene i 2 muškarca))
* Zaštitnik prava građana (Zusvojen je septembra 2005. godine i u članu 6, između ostalog, predviđa posebnu zaštitu u pogledu ravnopravnosti polova. Zaštitnik građana je izabran 2007. godine a zamenica za pitanja rodne ravnopravnosti izabrana 2008.)
* ''Uprava (Sektor) za rodnu ravnopravnost'' u okviru [[Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije|Ministarstva rada i socijalne politike]] (osnovan u julu 2007. godine)
* ''Institucionalni mehanizmi'' [[AP Vojvodina|AP Vojvodine]]
* ''Lokalne komisije za rodnu ravnopravnost'' (50 komisija za rodnu ravnopravnost u lokalnim samoupravama)
 
== Izvori ==
Red 42:
[[et:Sooline võrdõiguslikkus]]
[[fa:برابری جنسیتی]]
[[fi:Sukupuolten tasa-arvo]]
[[ja:男女同権]]
[[ko:양성평등]]
[[sw:Usawa wa kijinsia]]
[[lt:Lyčių lygybė]]
[[my:ယောက်ျား၊ မိန်းမ တန်းတူညီမျှမှု]]
[[nl:Gendergelijkheid]]
[[ja:男女同権]]
[[ru:Гендерное равенство]]
[[fi:Sukupuolten tasa-arvo]]
[[sv:Jämställdhet]]
[[sw:Usawa wa kijinsia]]
[[zh:男女平等]]