Reforma kalendara – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m reference
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
Većina kalendara se sastoji od nekoliko pravila i reformom se može promeniti bilo koje od njih:
 
* Grupisanje dana godine u [[mjesec (jedinica)|mesece]], nedelje/[[tjedan|tjedne]] ili slične podele, uz bilo koji broj dana koji ne pripada ovim odeljenjima
* Pravilo [[prestupna godina|prestupne godine]], određuje koje su godine prestupne i kako se prestupna godina razlikuje ostalih, prostih ili običnih, godina
* Numerisanje godina, tj. izbor [[epoha|epohe]] i pitanje [[godina 0|nulte godine]]
* Početak godine (npr. zimski [[solsticij]], [[1.1.|1. januar/siječnja]], [[1.3.|1. mart/ožujka]], prolećna [[ravnodnevica]], [[Uskrs]]...), sedmice (obično nedelja ili ponedeljak, ponekad subota) i dana (ponoć, svitanje, podne, zalazak Sunca).
* Imenovanje meseci i dana u sedmici, kao i drugih posebnih dana i perioda (npr. prestupni ili interkalarni dan)
* Usklađenost sa religijskim i ekonomskim ciklusima, kao i pravilnim, repetitivnim astronomskim pojavama
* Pismeno obeležavanje dana
 
== Istorijske reforme ==
U prošlosti, većina kalendarskih reformi je izvršena kako bi se kalendar sinhronizovao sa astronomskom [[godina|godinom]] ([[sunčeva godina|solarnom]] ili [[zvezdana godina|sideralnom]]) i/ili [[mjesec (jedinica)|sinodičkim mesecom]] (poznatim i kao lunacija) u [[lunarni kalendar|lunarnim]] ili [[lunisolarni kalendar|lunisolarnim kalendarima]]. Namera većine reformi je bila da kalendari budu tačniji. Tako je bilo sa reformom [[julijanski kalendar|julijanskog]] u [[gregorijanski kalendar]] (i sličnom, Milankovićevom reformom, u Revidirani julijanski kalendar).
 
=== Reforma lunarnih i lunisolarnih kalendara ===
[[Kineski kalendar]] je tokom 2500 godina reformisan 50 do 100 puta, uglavnom da bi se kalendarski meseci bolje uskladili sa astronomskim lunacijama i preciznije dodavao dodatni mesec kako bi redovni meseci održali odgovarajuće sezonske pozicije, iako se odgovarajući sezonski markeri mogu naći bilo gde unutar svog meseca. Lunisolarna verzija [[Hindu kalendar]]a je prošla bar kroz četiri slične reforme, sve sa ciljem da bi mesec bolje odgovarao lunaciji i godina bolje odgovarala ''zvezdanoj'' godini. I solarna verzija Hindu kalendara je reformisana tako da raspored dana po mesecima bolje odgovara dužini vremena koje [[Sunce]] provodi u svakom ''zvezdanom'' (sideralnom) [[zodijak|zodijačkom]] znaku. Isto važi i za [[budistički kalendar]]. Reforma [[hebrejski kalendar|hebrejskog kalendara]] u prvom milenujumu ga je promenila iz osmatračkog u računski kalendar. [[Islamski kalendar]] je nastao reformom ranijeg lunisolarnog kalendara, koja ga je potpuna odvojila od solarne godine.
 
=== Reforme: julijanska, gregorijanska i Milankovićeva ===
U vreme kada je [[Julije Cezar]] došao na vlast u [[stari Rim|Rimu]], [[rimski kalendar]] više nije tačno odražavao godinu. Umetanje dodatnog meseca godini nije dosledno i pravilno primenjivano, jer se time uticalo na trajanje funkcionerskih mandata.
 
Red 32:
U periodu razlike kalendara su nastali izrazi "stari kalendar" i "novi kalendar" (ili ''Old Style'' i ''New Style'' na engleskom), kako bi se pojasnilo koji kalendar koristi osoba koja zapisuje datum.
 
== Predlozi ==
Veći deo sveta danas koristi [[gregorijanski kalendar]]. Postoji i međunarodni standard koji opisuje taj kalendar, [[ISO 8601]], u različitim kulturama je modifikovan.
 
Red 38:
 
Reformatori navode sledeće probleme sa gregorijanskim kalendarom:
* On nije večan, u smislu da svaka godina počinje drugim sedmičnim danom, a za svaku godinu treba nabaviti novi kalendar
* Teško je odrediti sedmični dan nekog datuma/nadnevka
* Meseci su nejednake dužine, nepravilno raspoređeni u godini, pa su, deci barem, potrebna [[mnemonika|mnemonička]] pomagala da se zapamti koji dan ima 28, 29, 30 ili 31 dan
* Četiri kvartala (tromesečja) su nejednaka. Jednaki [[poslovni kvartali]] bi bili zgodniji u računovodstvene svrhe
* Njegova [[epoha]] (početna godina) nije religijski neutralna. Isto se odnosi na imena meseci i dana u sedmici u mnogim jezicima
* Meseci nemaju veze sa Mesečevim menama
 
Nemoguće je rešiti sva ova pitanja jednim kalendarom.
Red 50:
Većina planova podrazumeva solarnu godinu sa nešto više od 365 dana. Pošto taj broj nije deljiv sa 7 ni 12, razmišlja se o brojevima 360, 364 i 366. Postoje i lunarni predlozi.
 
=== Večni kalendari ===
Mnoge kalendarske reforme nude rešenja da se kalendar učini [[večni kalendar|večnim]]. Ove reforme bi učinile transparentnijim na koji sedmični dan pada neki datum i jedan (fizički) kalendar bi mogao da služi za svaku godinu, čime bi se uštedeo papir. Ovo se, grubo rečeno, može postići na dva načina: [[kalendari sa prestupnom sedmicom|prestupnom sedmicom]] i [[interkalacija|prestupnim danom]]. Oba imaju tačno 52 sedmice u svakoj godini. U prvoj varijanti se dodaje 53. sedmica svakih pet ili šest godina, a u drugoj jedan ili, u prestupnoj, dva dana koji ne pripadaju sedmičnom ciklusu. Predlozi se uglavnom razlikuju u izboru prestupnog pravila, lokaciji dodatnog intervala (obično sredinom ili na kraju godine), početnom danu sedmice i godine, u broju (12 ili 13) i veličini meseci i njihovom imenovanju; neki su kompatibilni sa [[sedmični datum|sedmičnim datumom]] iz ISO 8601.
 
Red 61:
Neki predlozi ne pokušavaju da kalendar bude večan, već se opredeljuju za 11 meseci od 30 dana i na kraju dugi mesec od 35 odn. 36 dana.
 
=== Kalendari od 13 meseci ===
 
Neki kalendarski reformatori žele da izjednače dužinu svakog meseca u godini. Ovo se često postiže stvaranjem kalendara koji ima 13 meseci od po 4 sedmice (28 dana), ukupno 364 dana.
Red 73:
Mana kalendara sa 13 meseci je u tome što se ne mogu lepo podeliti u 4 kvartala.
 
=== Lunisolarni kalendari ===
[[Lunisolarni kalendar]]i obično imaju 12 ili 13 meseci od (naizmenično) 29 i 30 dana.
 
Neki predlažu poboljšanje prestupnih pravila postojećih kalendara, poput [[hebrejski kalendar|hebrejskog kalendara]]. Ovaj kalendar bi bio precizniji ako bi se koristio ciklus za prestupne godine od 4366 meseci i 353 godine, od čega 130 prestupnih i progresivno kraći interval ''[[molad]]''a. Ovim bi se zamenili današnji ciklus od 19 godina odn. konstantni interval ''molada'' iz tradicionalnog fiksnog aritmetičkog hebrejskog kalendara.
 
=== Imenovanje ===
U predlozima kojima se uvodi 13. mesec ili se menja julijansko-gregorijanski sistem meseci, često se predlažu nova imena za te mesece. Nova imena se predlažu i za vansedmične dane (npr. 365. i prestupni) i vanmesečne sedmice.
 
Ređe se predlažu promene tradicionalna imena meseci i sedmičnih dana. U gregorijanskom kalendaru imena uglavnom potiču od bogova prohujalih religija (npr. mesec mart od [[Mars (bog)|MarsMarsa]]a) ili vođa nestalih imperija (jul i avgust od [[Julije Cezar|Julija Cezara]] i [[August]]a) ili po zastarelom rednom broju (od septembra do decembra - "sedmi" do "desetog", mada su danas ti meseci od devetog do dvanaestog).
 
Zato su reformatori želeli da ono što su smatrali manjkavostima, isprave predlaganjem homogenijih skupova pojedinaca, obično sa nekom zajedničkom crtom.
 
=== Primeri imenovanja ===
Pomenuti Pozitivistički kalendar ima kalendare nazvane po likovima iz religije, književnosti, filozofije i nauke. Slično tome, [[Hermetički kalendar lunarne sedmice]] koristi 12 ili 13 lunarnih meseci nazvanih po 13 pionira i doprinosioca u istraživanju fizioaktivnih biljaka i hemikalija. [[Jednostavni lunisolarni kalendar]] imenuje svoje mesece po slovima [[grčki alfabet|grčkog alfabeta]].
 
Red 92:
Osnovni [[rimski alfabet]] ima 26 slova, koja bi se uz neki binarni indikator mogla upotrebiti za označavanje 52 nedelje.
 
== Predlozi epoha ==
[[Holocenski kalendar]] kao 1. godinu ima 10.000. pne.
 
== Takođe pogledati ==
* [[Računanje dana u sedmici]]
 
== Reference ==
{{reflist}}
 
== Dalje čitanje ==
(na engleskom)
* {{Cite book|last=Steel|first=Duncan|title=Marking Time: The Epic Quest to Invent the Perfect Calendar|year=2000|publisher=Wiley|location=New York|id=ISBN 0-471-29827-1|ref=harv}}
 
== Spoljne poveznice ==
 
(na engleskom)
Red 114:
** [http://jimeikner.googlepages.com/calendar The 13-Month Sol Calendar]
** [http://www.newearthcalendar.com/ The New Earth Calendar] (13-month calendar)
** [http://theabysmal.wordpress.com/calendar-reform-synaptic-synopsis/ The Abysmal Calendar (formerly Synaptic)] (13-month calendar)
** [http://CalendarPetin-Meton.narod.ru/index.htm The PETIN-METON Calendar]
** [https://hopkinsnet.jhu.edu/servlet/page?_pageid=1794&_dad=portal30p&_schema=PORTAL30P Johns Hopkins press release on C&T]
Red 121:
** [http://www.sym454.org/hebrew/ The Rectified Hebrew Calendar home page]
** [http://www.30x11.com The 30x11 Calendar home page]
** [http://www.mithrandir.com/Tranquility/tranquility.html Tranquility Calendar] (13-month calendar)
** [http://www.geocities.com/peacecrusader888/calendaridx.htm Aristean Calendar]
* Zbirke
** [http://www.calendarzone.com/Reform/ Calendar Zone Reform Calendars]