Plovućac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 44 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q180044 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 5:
Plovćac je obično svetlih boja, uglavnom beo. Kao ekstruzivna stena nastao je pri erupciji vulkana. Prosečna poroznost je oko 90%. Piroklastični materijal je izbačen u vazduh kao pena, koja sadrži mehuriće gasa. Lava se brzo stvrdnjava, a mehurići ostaju zarobljeni unutar stene. Plovućac je zbog toga izuzetno lagan, pa pluta na vodi, a koristi se za proizvodnju laganih [[beton]]a.
 
=== Plovućac je lagan pa često pluta na vodi ===
Bazaltna verzija plovućca poznata je kao skorija i mnogo se razlikuje zbog mineralogije. Kada je prisutna veća količina gasa tada nastaje jedna sitnozrnasta verzija plovućca poznata kao pemzit. Plovućac se smatra staklom, jer nema kristalne strukture - amorfan je. Varira i u gustini, zavisno od odnosa mehurića i čvrstoga materijala. Mnogi primerci plovućca plutaju na vodi. Nakon eksplozije [[vulkan]]a [[Krakatau]] na Pacifiku su i do dve godine nakon erupcije plivali splavovi plovućca dugački i do 25 metara. Na nekima su rasle palme i ostala vegetacija. Za vreme podzemnih vulkanskih erupcija blizu Tonge 1979, 1984. i 2006. stvoreni su veliki splavovi plovućca dugački i 30 kilometara, koji su plovili hiljadama kilometara do Fidžija.
 
[[Datoteka:Pumice on 20 dollars thumb.jpg|thumb|left|200px|Plovućac ima veoma malu gustinu]]
Postoje dva glavna oblika mehurića. Neki sadrže tubaste i gotovo paralelne mehuriće, pa takav plovućac izgleda svilasto. Drugi oblik mehurića je sferičnog oblika i takav plovućac nastaje pri većim pritiscima tokom erupcije.
 
== Primena ==
Plovućac se mnogo koristi za pravljenje izuzetno laganog [[beton]]a. Koristi se kao aditiv cementu i takav plovućac se naziva pocolan i meša se sa krečom da bi se stvorio lagani beton. Takav beton se koristi u doba starih Rimljana.
 
Red 20:
 
== Literatura ==
# Đorđević V., Đorđević P., Milovanović D. 1991. ''Osnovi petrologije''. Beograd: Nauka
 
== Vanjski linkovi ==
* [http://blogs.smh.com.au/science/archives/2007/01/nsw_to_become_the_pumiced_land.html NSW to become the pumiced land] Retrieved [[2007-01-28]].
{{Commonscat|Pumice}}