Petar Iljič Čajkovski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 5:
Petar Iljič Čajkovski rođen u gradiću [[Votkinsk]] (u današnjoj Ruskoj republici [[Udmurtija|Udmurtiji]], u to vreme [[Vjatka]] [[Gubernija]], administrativna pokrajina [[Carska Rusija|Carske Rusije]]). NJegov otac je radio u vladinim rudnicima kao rudarski inženjer. NJegova majka (druga od tri žene njegovog oca), zvala se Aleksandra (Ruskinja [[Francuzi|francuskog]] porekla). NJegov deset godina mlađi brat bio je [[Modest Iljič Čajkovski]], [[Dramaturgija|dramaturg]], [[Liberali|liberal]] i [[prevodilac]]. Od svoje pete godine išao je na časove [[Klavir|klavira]] i već za nekoliko meseci svirao je odlično. [[1850]], njegov otac je dobio posao na [[Državni univerzitet u Petrogradu|institutu za tehnologiju]] u [[Petrograd]]u. Na tom univerzitetu Čajkovski je završio filozofiju prava i nastavio sa časovima klavira kod direktora muzičke biblioteke. Čajkovski je sa četrnaest godina komponovao [[valcer]] u pomen na svoju majku koja je umrla od [[Kolera|kolere]].
 
Napustio je školu [[1859]] i zaposlio se kao sekretar u ministarstvu pravde, gde se ubrzo zatim priključio horu ministarstva. [[1861]] Čajkovski je nastavio da proširuje svoje znanje o muzici. Počeo je da uči [[Teorija muzike|teoriju muzike]] uz pomoć prijatelja Nikolaja Zarembe. Zaremba se upisao na Petrogradski konzervatorijum. Od [[1862]] do [[1865]] Čajkovski je nastavio da proučava harmoniju i kontrapunkt sa Zarembom a [[orkestracija|orkestraciju]] i kompoziciju sa direktorom i osnivačem konzervatorijuma [[Anton Rubinštajn|Antonom Rubinštajnom]].
 
== Muzička karijera ==
Red 11:
Nakon što je Čajkovski diplomirao, Nikolaj, mlađi brat Antona Rubinštajna, mu je ponudio mesto profesora harmonije, kompozicije i istorije muzike. Čajkovski je vrlo rado prihvatio tu ponudu jer se njegov otac bio penzionisao i izgubio imanje. Sledećih deset godina je bio predavač i kompozitor. Pokazalo se da je posao predavača iscrpljujući pa je 1877. godine doživeo nervni slom. Nakon jednogodišnje pauze pokušao je da se vrati poslu predavača ali se ubrzo povukao sa tog položaja. Neko vreme je živeo u Italiji i Švajcarskoj, ali se na kraju nastanio kod svoje sestre, koja je imala posed u neposrednoj blizini Kijeva.
 
Čajkovski se posvećuje orkestarskom [[dirigovanje|dirigovanju]] nakon premijere u [[Moskva|Moskvi]] njegove[[opere]] ''[[Trnoružica]]'' (1885-7). Nakon što je prevazišao [[glosofobija|strah od javnog nastypa]], koji ga je pratio tokom čitavog života, samopouzdanje mu vremenom raste do te mere da se u potpunosti posvećuje dirigovanju svojih dela.
 
Čajkovski je boravio u [[SAD]] tokom [[1891]], kao dirigent svojih dela na trijumfalnoj turneji. [[5. maja]], dirigovao je [[NJujorškim simfonijskim orkestrom]] prilikom izvođenja ''[[Marš Solenel]]'' na otvaranju [[njujorškog]] [[Karnegi Hola]]. Nakon te večeri slede izvođenja njegovih dela ''Third Suite'' [[7. maja]], i [[a kapela]] horova ''[[Pater Noster]]'' i ''[[Legenda]]'' [[8. maja]].
 
Samo devet dana nakon premijere njegove [[6. simfonije]], '' Patetična simfonija'', [[1893]], u Sankt Petersburgu, Čajkovski je preminuo (pogledajte odeljak ispod).
 
Neki muzikolozi (npr. Milton Kros, Dejvid Even) veruju da je Čajkovski svesno napisao Šestu simfoniju kao sopstveni rekvijem. Čajkovski je sahranjen na [[Tikvin groblju]] kod [[Manastira Aleksandra Nevskog]] u Sankt Petersburgu.
Red 23:
== Privatni život ==
[[Datoteka:Tchaikovsky.jpg|frame|Čajkovski u zrelijem dobu]]
Tokom svog školovanja u Jurisprudensu, Čajkovski se zaljubio u soprana, ali se ona udala za drugoga. Jedna od njegovih konzervatvnih studentkinja, [[Antonjina Miljukova]], je počela da mu šalje strastvena pisma otprilike u vreme kad je odlučio da "oženi bilo koju koja ga prihvati." Nije je se čak ni sećao sa svojih predavanja, ali je bila veoma uporna u svojim pismima, tako da se na brzinu oženio njom [[18. jul]]a, [[1877]]. Kroz nekoliko dana, dok su još bili na medenom mesecu, gorko se pokajao zbog svoje odluke. Dve nedelje nakon venčanja kompozitor je pokušao da se ubije u hladnoj reci. Naime, Čajkovski nije želeo ili nije imao hrabrosti za pravo samoubistvo, pa je ušao u ledenu vodu sa nadom da će oboleti i kasnije umreti od upale pluća. Ništa od onoga čemu se nadalo nije ishodilo iz ovog njegovog pokušaja, čak se nije ni prehladio. Kasnije je pobegao u [[Sankt Petersburg]], i razišao se sa suprugom nakon samo šest nedelja. Nikada je nije uvažavao kao ličnost, nije gajio ni prijateljsku emociju prema njoj, i sam navodi da nikada sa njom nije imao telesne odnose. Miljukova je sa drugim čovekom imala dvoje dece, koji su se administrativno "vodili" kao deca iz braka sa Čajkovskim, ali kompozitor nije pomagao ni na koji način ni ženi, niti je odgovarao na njene pozive da ponmogne deci. Nikad se više nisu videli. Antoljina Miljukova je preminula u ustanovi za mentalno obolele 1917. godine. Zvanično su bili u braku do njegove smrti.
 
Kompozitoreva [[homoseksualnost]], kao i njen uticaj na njegov život i muziku, je dugo vremena bila priznata, mada je ova činjenica naročito bila zataškavana tokom sovjetskog perioda .<ref>http://www.glbtq.com/arts/tchaikovsky_pi.html</ref> Iako ga neki istoričari i dalje smatraju heteroseksualcem, mnogi drugi - kao što su [[Riktor Norton]] i Aleksandar Poznanski - prihvataju to da su neke od veza Čajkovskog bile homoseksualne, kao na primer njegova veza sa slugom Aljošom i sa njegovim nećakom Vladimirom Davidovim. Dokazi da je Čajkovski bio homoseksualac se izvode iz njegovih pisama i dnevnika, kao i iz pisama njegovog brata, Modesta, koji je takođe bio homoseksualac.
 
Žena koja je imala daleko veći uticaj na život Čajkovskog je bogata udovica, [[Nadežda fon Mek]], sa kojom je razmenio 1200 pisama u periodu između [[1877]] i [[1890]]. Na njegovo insistitanje nikad se nisu sastali; sasvim slučajno su se susreli dva puta ali nisu razmenili ni reči. Naime, kompozitor, koji je duboko patio zbog svesti o svojoj homoseksualnosti u jednom od pisama svom bratu Modestu, rekao je: "Sva moja privlačnost nestaje kada me ljudi upoznaju", smatra se da je time želeo da kaže da se pri prvom susretu "vidi" njegova homoseksualnost koja je tada bila sasvim društveno neprihvatljiva, te je na sve načine izbegavao susret sa svojom ktitorkom prema kojoj je gajio osećaj savršenog prijateljstva. Pored finansijske podrške u vidu 6 000 [[ruskih rubalja]] godišnje koju mu je pružala, bila je veliki ljubitelj njegove muzike i bila je zainteresovana za njegovu muzičku karijeru. Međutim, iznenada je prekinula njihov odnos nakon 14 godina, navodeći bankrot kao razlog. Upravo je u ovom periodu Čajkovski doživeo veliki uspeh širom Evrope a [[1891]], još veće hvale u [[SAD|Sjedinjenim Američkim Državama]] . Zapravo, bio je [[glavni dirigent]], [[5. maj]]a, [[1891]], na zvaničnom otvaranju [[Karnegi Hol]]a.
 
Tvdrnju Mekove o finansijskoj propasti osporavaju neki istoričari koji veruju da je prekinula pokroviteljstvo Čajkovskog zato što je navodno saznala za njegovu homoseksualnost. Moguće je da je planirala da uda jednu od svojih ćerki za Čajkovskog, kao što je navodno pokušala da jednu od njih uda za [[Klod Debisi|Kloda Debisija]], koji je neko vreme živeo u Rusiji kao profesor muzike za njenu porodicu. Takođe, jedan od njenih sinova, Nikolaj, je bio oženjen Anom Davidovom, nećakom Čajkovskog.
 
Život Čajkovskog je tema filma [[Ken Rasel|Kena Rasela]] '' [[LJubitelji muzike]] ''. Druga dva filma zasnovana na njegovom životu su - niskobudžetni i u velikoj meri fiktivni [[Pesma moga srca]] , pušten u prodaju 1948, a iz 1969 je film na ruskom jeziku "Čajkovski " , nominovan za [[Oskar]]a za [[najbolji strani film]] . NJegovo prezime je izvedeno od reči ''čajka'' (čaйka), što znači [[galeb]] u mnogim slovenskim jezicima. Moguće je da njegovo poreklo nije u potpunosti rusko. U jednom od prvih pisama upućenih [[Nadeždi fon Mek]] , Čajkovski kaže da se zove [[Poland]] i da su njegovi preci "verovatno bili [[Poljaci]]."
 
Umro je 06.11.1893. po zvaničnim tvrdnjama od kolere (tada je plamtela epidemija kolere u Rusiji), iako se sada zna da je neposredno pred njegovu smrt pozvan na izvestan "sud časti" gde je njegov srtučni kolegijum duboko osudio njegove seksualne afiniteta, što je bilo podstaknuto činjenicom da je njegom poslednji ljubavnik bio rođak samog Ruskog cara. Kolege su, naime, jasno tražile od ČAjkovskog da prestane sa seksualnim odnosima sa pripadnicima istog pola. Po povratku sa ovog nemilog sastanka, Čajkovski je javno, u više navrata ispio nekoliko čaša neprokuvane vode, što je dovelo do jakih bolova u trbuhu, ali ne i do svih znakova kolere. Stoga se spekuliše sa činjenicom da se kompozitor, na vrhuncu svoje slave otrovao arsenom, što bi izazvalo sasvim identične simptome, ali nije želeo da bude njegova smrt bude jasna posledica samoubistva (smatrao je da će time obrukati familiju) te je "iscenirao" smrt zbog kolere.