Naučno-humanitarni komitet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 18:
| jezik =
| područje_bavljenja =
| članovi/ce = [[Magnus Hirschfeld]] (osnivač)<br />[[Max Spohr]] (osnivač)<br />[[Eduard Oberg]] (osnivač)<br />[[Max von Bülow]] (osnivač)<br />[[Adolf Brand]]<br />[[Kurt Hiller]]
| budžet =
| članica =
Red 35:
Po dolasku Hitlera na vlast, delovanje WhK-a je bilo onemogućeno i prestao je da radi 1933. kada su nacisti uništili Institut za seksualnu nauku, u kome su bile i prostorije WhK-a.
 
== Kasniji pokušaji obnove WhK-a ==
[[Hans Giese]] je sazvao 19. oktobra, 1949., zajedno sa [[Hermann Weber|Hermannom Weberom]], koji je bio vođa lokalne grupe WhK-a u Frankfurtu između 1921. i 1933., u [[Kronberg]]u osnivanje novog WHK-a. Sa njima je radio i [[Kurt Hiller]], ali se ova saradnja posle svega nekoliko meseci završila zbog unutrašnje distance i osećanja konkurencije. Na [[Zehlendorf]]u u [[Berlin]]u je organizovana grupa, pod nazivom '''Gruppe Groß-Berlin des WHK''', koju su činili [[Werner Hesse]], [[Werner Becker]] i [[Hans Borgward]]. WHK-u je odbijen upis u registar organizacija, što je Giese iste 1949. ili 1950. godine naveo kao razlog za raspuštanje organizacije i osnivanje organizacije '''[[Gesellschaft für Reform des Sexualstrafrechts]]''', koja je postojala do 1960.
 
Hiller je 1955. otišao u Hamburg, gde je 1962. godine pokušao da osnuje novu WhK. Međutim, kako nije bilo interesovanja, pokušaj je propao.
 
== Vidi dalje ==
* [[wissenschaftlich-humanitäres komitee]] (malim slovima) – organizacija osnovana 1998. godine, koja osim imena i bavljenja [[LGBT]] pitanjima, nema nikakve veze sa WhK-om.
* [[Institut za seksualnu nauku]]