Michael Curtiz – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m uklonjena kategorija Dobitnici Oscara za najboljeg redatelja; dodana kategorija Dobitnici i dobitnice Oscara za režiju pomoću gadgeta [[Wi...
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 15:
 
 
'''Michael Curtiz''' ([[Budimpešta]], [[24. prosinca]] [[1886]]. - [[Hollywood]], [[10. travnja]] [[1962]].), [[Mađarska| mađarsko]]-[[SAD|američki]] filmski redatelj.
 
Režirao je oko 50 filmova u Europi i više od stotinu u Americi, a među najboljima su ''[[Pustolovine Robina Hooda]]'', ''[[Anđeli garava lica]]'', '' [[Casablanca (1942)| Casablanca]]'', ''[[Yankee Doodle Dandy]]'' i '' [[Bijeli Božić (film)| Bijeli Božić]]''. Proslavio se u [[zlatno doba]] studija Warner Bros. u tridesetima i četrdesetima gdje je zaradio reputaciju uspješnog redatelja, ali i postao poznat po zahtjevnosti na setu. Karijera mu se našla u silaznoj putanji krajem četrdesetih kad se pokušao odvojiti od studija i pokušati s neovisnom produkcijom, ali je nastavio raditi sve do smrti.
 
== Rani život ==
 
Curtiz je rođen kao '''Manó Kertész Kaminer''' u [[židov]]skoj obitelji u [[Budimpešta| Budimpešti]], u [[Mađarska| Mađarskoj]] (tada [[Austro-Ugarska]]). Tvrdio je da se rodio 24. prosinca 1886. I datum i godina su diskutabilni: jednom je rekao kako je pobjegao od kuće kako bi se pridružio cirkusu te da je bio član mađarske mačevalačke reprezentacije na [[V. Olimpijske igre - Stockholm 1912.| Olimpijskim igrama 1912.]], ali čini se ipak da je odrastao u konvencionalnoj obitelji koja je pripadala srednjem staležu. Pohađao je sveučilište Markoszy i Kraljevsku akademiju kazališta i umjetnosti u Budimpešti, nakon čega je [[1912]]. počeo s glumačkom i redateljskom karijerom kao '''Mihály Kertész''' u Mađarskom narodnom kazalištu.
 
Detalji o njegovoj ranoj redateljskoj karijeri su oskudni te nije jasno kakvu je ulogu igrao u režiranju nekoliko ranih filmova, ali zna se da je režirao barem jedan film prije nego što je proveo šest mjeseci u [[Danska| danskom]] studiju bruseći svoje vještine. Početkom [[1. svjetski rat| Prvog svjetskog rata]] kratko je služio u artiljeriji austro-ugarske vojske, ali se [[1915]]. vratio režiranju. Te ili sljedeće godine se prvi put oženio, s glumicom Lucy Doraine; par se razveo [[1923]]. God. 1918. Curtiz je u Dubrovniku režirao film ''Dama sa suncokretom'', prema istoimenoj drami [[Ivo Vojnović|Iva Vojnovića]].
 
Curtiz je [[1919]]. napustio Mađarsku kad je filmska industrija nacionalizirana, a ubrzo se smjestio u [[Beč]]u. Snimio je bar 21 film za studio [[Sascha Film]], među kojima i biblijske spektakle ''[[Sodom und Gomorrha|Sodoma i Gomora]]'' ([[1922]].) i ''Die Sklavenkönigin'' ([[1924]].). Kad je objavljen u Americi, film ''Moon of Israel'' je privukao Jacka Warnera, koji je angažirao Curtiza za svoj studio s namjerom da režira sličan film za Warner Bros., ''Noina arka'', koji je konačno snimljen [[1928]]. Curtizov drugi brak, opet s glumicom, [[Lili Damita|Lili Damitom]], trajao je samo od [[1925]]. do [[1926]]. Kad je otišao u Ameriku, Curtiz je ostavio iza sebe bar jednog nezakonitog sina, za kojeg je plaćao alimentaciju.
Red 31:
Curtiz je u [[SAD]] stigao 1926., gdje je uzeo anglizirano ime 'Michael Curtiz'. Ostvario je dugu i plodnu holivudsku karijeru, režirajući više od 100 filmova raznih žanrova. Tijekom tridesetih, Curtiz je često snimao po četiri filma u jednoj godini, iako često nije bio jedini redatelj na ovim projektima.
 
Sredinom tridesetih je počeo iznimno uspješni ciklus pustolovnih filmova s [[Errol Flynn| Errolom Flynnom]] u glavnoj ulozi, među kojima su ''Captain Blodd'' ([[1935]].), ''The Charge of the Light Brigade'' ([[1936]].), ''[[Pustolovine Robina Hooda]]'' ([[1938]].), ''Dodge City'', ''The Private Lives of Elizabeth i Essex'' ([[1939]].), ''The Sea Hawk'' i ''Santa Fe Trail'' ([[1940]].).
 
Početkom četrdesetih, Curtiz je postao prilično bogat, zarađujući 3,600 dolara tjedno i posjedovavši vrijedno imanje, s igralištem za polo. Jedan od njegovih čestih polo suigrača bio je Hal Wallis, koji je upoznao Curtiza po njegovu dolasku u zemlju, te su dvojica razvili čvrsto prijateljstvo. Wallisova žena, glumica Louise Fazenda, i Curtizova treća žena, Bess Meredyth, glumica i scenaristica, bile su dobre prijateljice prije nego je Curtiz oženio Meredyth [[1929]]. Curtiz je često bio nevjeran te je često varao ženu na setu s raznim statisticama; Meredyth ga je jednom nakratko ostavila, ali su ostali u braku do [[1961]]., malo prije Curtizove smrti. Pomagala mu je na scenarijima ili u vezi engleskog kojeg nije najbolje razumio, a često ju je zvao na telefon za savjet kad bi se tijekom snimanja javio kakav problem.
 
Njegova najbolja djela iz četredesetih su ''[[Morski vuk]]'' ([[1941]].), '' [[Casablanca (1942)| Casablanca]]'' ([[1942]].) i ''[[Mildred Pierce]]'' ([[1945]].). Tijekom ovog perioda je režirao i pro- [[SSSR| sovjetski]] propagandni film ''Mission to Moscow'' ([[1943]].), koji je snimljen na zahtjev predsjednika [[Franklin D. Roosevelt| Franklina D. Roosevelta]] kako bi pomogao ratnim naporima. Druga najbolja Curtizova postignuća bila su ''[[Četiri kćeri]]'' ([[1938]].), ''[[Yankee Doodle Dandy]]'' ([[1942]].), ''[[Život s ocem]]'' ([[1947]].), ''[[Mladić s trubom]]'' i ''The Breaking Point'' ([[1950]].).
 
Dok je Curtiz pobjegao iz Europe prije dolaska [[nacizam| nacizma]], drugi članovi njegove obitelji nisu bili te sreće. Obitelj njegove sestre poslana je u [[Auschwitz]], gdje su umrli njezin muž i troje djece. Curtiz je dio plaće uplaćivao u Europski filmski fond, humanitarnu organizaciju koja je pomagala europskim izbjeglicama da se probiju u američkoj filmskoj industriji.
 
Krajem četredesetih je postigao dogovor s Warnerima po kojem će studio i njegova vlastita produkcijska kuća dijeliti troškove i profit njegovih budućih filmova. Ti filmovi su prošli loše, međutim nije jasno je li tome razlog bila kriza u filmskoj industriji u tom periodu ili Curtiz koji "koji nije znao oblikovati cjelokupni film". Kako bilo, kao što je sami Curtiz rekao, "Cijenjen si dok donosiš novac na box-officeu. Sljedeći dan te bace na margine." Dugogodišnje partnerstvo između redatelja i studija pretvorilo se u oštru sudsku bitku. Nakon što je prekinuta njegova veza s Warnersom, Curtiz je nastavio režirati kao slobodnjak od [[1954]]. pa nadalje. Njegov posljednji film, ''[[Komančerosi]]'' objavljen je manje od godinu dana prije nego što je umro od raka [[10. travnja]] [[1962]]. Pokopan je na groblju Forest Lawn Memorial Park u Glendaleu, [[Kalifornija]].
Red 53:
== Nagrade ==
 
Curtiz je zaradio četiri nominacije za [[Oscar]]a za najbolju režiju: prije nego što je pobijedio s '' [[Casablanca (1942)| Casablancom]]'' [[1943]]., bio je nominiran za filmove ''[[Yankee Doodle Dandy]]'' [[1943]]., ''[[Anđeli garava lica]]'' i ''[[Četiri kćeri]]'' [[1938]].
 
== Izabrana holivudska filmografija ==
Red 69:
* ''The Sea Hawk'' (1940.)
* ''[[Morski vuk]]'' ([[1941]].)
* '' [[Casablanca (1942)| Casablanca]]'' ([[1942]].)
* ''[[Yankee Doodle Dandy]]'' (1942.)
* ''[[Mildred Pierce]]'' ([[1945]].)
Red 75:
* ''Ther Breaking Point'' ([[1950]].)
* ''I'll See You in My Dreams'' (1950.)
* '' [[Bijeli Božić (film)| Bijeli Božić]]'' ([[1954]].)
* ''Egyptianin'' (1954.)
* ''King Creole'' ([[1958]].)
* '' [[Pustolovine Huckleberryja Finna (film)| Pustolovine Hucklberryja Finna]]'' ([[1960]].)
* ''[[Komančerosi]]'' ([[1961]].)
 
== Vanjske poveznice ==
* {{imdb ime|id=0002031|ime=Michael Curtiz}}
 
{{Michael Curtiz}}
Red 88:
 
{{Lifetime|1886|1962|Curtiz, Michael}}
 
[[Kategorija:Američki filmski režiseri]]
[[Kategorija:Dobitnici i dobitnice Oscara za režiju]]