Mali Bukovec – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 9 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1164238 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 24:
Mali Bukovec se razvio u blizini obale rijeke Drave i ušća rijeke Bednje u Dravu, uz cestu [[Ludbreg]]-[[Legrad]]. Dio naselja nalazi se s lijeve strane Bednje dok je veći dio naselja na desnoj strani.
 
Godine 1523. u Malom Bukovcu spominju se kmetovi koji otada postaju bednjanskim posjedima sa sjedištem u Novoj Vesi iz kojih, u kasnijem razdoblju, nastaje posjed [[Veliki Bukovec]]. Zatim se nakon turskih pustošenja bukovečkih posjeda 1562. godine spominje potpuno pusti dio sela Mali Bukovec. Selo 1643. godine pripada posjedima obitelji Drašković. U tom razdoblju dolazi skupina doseljenika koji dobivaju status slobodnjaka te je već 1659. godine selo Mali Bukovec imalo 29 domova. Iste godine spominje se i drvena kapela Sv. Katarine kao filijalna kapela župe Sv.Franje sa sjedištem u Velikom Bukovcu. Između 1757-1758. godine sagrađena je nova zidana kapela.
 
Stanovnici Malog Bukovca 1759. godine od carice Marije Terezije dobivaju pravo na održavanje godišnjeg sajma a time i naziv trgovišta; time je Mali Bukovec bio jedino naselje u tom kraju, osim [[Ludbreg]]a, koje je imalo tu povlasticu.
Red 47:
{{geog-stub}}
{{Varaždinska županija}}
 
[[Kategorija:Varaždinska županija]]