Larnaka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena kategorija Cipar pomoću gadgeta HotCat
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 9:
Ima 72.000 stanovnika (krajem 2001.) i predstavlja značajno turističko odredište i drugu luku po važnosti na Kipru. Severno od grada nalazi se glavna kiparska rafinerija nafte, a južno je glavni međunarodni aerodrom Kipra. Grad Larnaka poznat je po prekrasnom šetalištu uz obalu duž kojega se nalazi red [[palme|palmi]]. Uz to šetalište odvija se većina velikih festivala. Najznačajniji festival je festival potopa (kataklizmos), koji se slavi početkom leta uz seriju kulturnih događaja u gradu.
 
Čuveni stoički filozof [[Zenon]] potiče iz Larnake, a tada Kitiuma. Kažu da je počeo sa [[stoiicizam|stoičkim]] izučavanjima, kada je izgubio sve što je imao u jednom brodolomu. Čuveni atinski general [[Kimon]] poginuo je tokom obrane Kitijuma u velikoj bici sa persijskim carem [[Kserks I|Kserksom]]. Kada je umirao naredio je da sakriju njegovu smrt dok se bitka ne završi. Čuvena grčka pevačica [[Ana Visi]] rođena je u Larnaci.
 
== Istorija ==
Larnaka je najstariji grad na Kipru i poznata je kao Kition ili Kitium. Po predanju prvo naselje je osnovao [[Noa|Noin]] praunuk Kitim. Za razliku od drugih antičkih gradova Kipra, koje je stanovništvo napuštalo Larnaka je stalno nastanjena od vremena stvaranja grada pre oko 6.000 godina.
 
Najraniji nalazi su iz [[Mikenska Grčka|Mikenskoga doba]] (oko 1400. pne. do 1100. pne.) i izgleda da je bila egejska kolonija.
Kraljevinu Kition osnovali su Grci Mikenjani u 13, veku pne. i tada je to bila bogata luka i važan centar trgovine [[bakar|bakrom]]. Iz toga razdoblja postoje kiklopski zidovi i kompleks mikenskih hramova.
 
Kasnije je tu bila [[Fenikija|feničanska]] kolonija na Kipru, da bi još kasnije postala deo helenističkog sveta. Antički lokalitet je na severnom kraju današnje Larnake. Kitijum je u istorijska vremena bio glavni fenički centar na Kipru.
 
Otkriven je spomenik asirijskog kralja [[Sargon II|Sargona II]], koji govori da je Kitijum bio administrativni centar u vreme Asirijskog protektorata (709. pne.-668. pne.). Za vreme [[Jonski ustanak|jonske pobune]] Grka protiv Persije u 4. veku pne. Kitijum je bio lojalan Persiji, pa su ga Atinjani opsedali [[449. pne.]]
Red 23:
Larnaka je bila na raskršću civilizacija, pa je privlačila mnoštvo posetilaca. Neki su dolazili kao kolonizatori, drugi su dolazili kao trgovci i osvajači ili turisti. Vizantijski period Larnake je značajan po bazilici svetog Lazara iz 9. veka. Larnaka je 1973. imala 22.000 stanovnika. Turska okupacija severnog Kipra je stvorila veliku krizu, u kojoj je 200.000 Grka isterano iz kuća na severnom Kipru. U Larnaku je došlo 40.000 izbeglica.
 
== Zanimljiva mesta ==
Najznačajnija lokacija Larnake su ruševine starog Kitijuma. Najraniji arheološki nalazi su iz 13. veka pne. Područje su ponovo izgradili ahajski [[Grci]]. Na mestu antičkog Kitijuma nalaze se kiklopske zidine.
 
Red 30:
Blizu međunarodnoga aerodroma ui Larnaci nalazi se [[Larnaka slano jezero]]. Tokom zime se puni vodom i posećuju ga [[flamingos]]i od novembra do marta. Leti se osuši. Kroz istoriju se koristilo kao mesto gde se sakupljala [[sol]], po kojoj je Larnaka bila poznata.
 
Crkva svetog Lazara je predivna pravoslavna crkva sagrađena na grobu [[sveti Lazar|svetog Lazara]], brata Marije i Marte. Oko 890. nađen je njegov grob, na kome je pisalo, Lazar, Hristov prijatelj.
 
Hala Sultan Teke je muslimansko svetilište na 5 kilometara zapadno od Larnake. Tu se nalazi grob [[Muhamed]]ove pomajke Um Haram, koja je poginula na tom mestu [[647]]. prilikom opsade Larnake od strane Arapa. Tu je bila sahranjena, a Turci su mnogo kasnije tu sagradili džamiju.
 
Tvrđavu Larnaka sagradili su Turci [[1625]]. Tvrđava je danas muzej, a tokom leta dvorište se pretvara u pozorište.
 
== Izvor ==
* [http://www.larnaka.com/History.html History of Larnaka by the official Municipality]
 
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|Larnaca}}
* [http://www.larnaka.com/ Municipality of Larnaca Official Web Site]
* [http://www.cyprus-art.com/ Art and events in Larnaca and Cyprus]
* [http://www.pervoliavilla.com/cyprus/larnaca/ Larnaca for Tourists]
* [http://www.frangiorgio.com/ Frangiorgio Hotel Apartments]
 
[[Kategorija:Gradovi na Cipru]]