Ivan Paližna – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 3:
'''Ivan Paližna''' ( - 1391) je bio hrvatski ban i prior Vrane poznat pre svega po svojoj borbi za nezavisnost južnih slavena tako da je ratovao protiv Žigmunda Luksemburškog (1386-91) za Hrvatsku i u [[Bitka na Kosovu|bitki na Kosovu]] 1389. godine za Srbiju protiv Turaka.
 
== Život ==
 
O Ivanovom ranom životu se ništa ne zna sve do 1381. godine kada se već našao na položaju priora Vrane i kada je već uživao popularnost u Hrvatskoj. Nakon što su hrvatski i ugarski plemići izabrali 1385. godine [[Karlo Drački|Karla Dračkog]] za kralja ovaj je Ivana Paližnog proglasio banom Hrvatske. Nakon što je novi kralj ubijen početkom 1386. godine Ivan je sudjelovao s braćom Horvat u zarobljavanju i potom pogubljenju kraljice [[Elizabeta Bosanska|Elizabete Bosanske]] koja je organizirala kraljevo ubojstvo nakon čega je njihovu vojsku razbio [[Žigmund Luksemburški]]. Bez obzira na tešku situaciju u Hrvatskoj 1389. godine Ivan Paližna je organizirao vojnu skupinu koja je došla u pomoć Srbiji tokom turske invazije koja će rezultirati [[Bitka na Kosovu|bitkom na Kosovu]] u kojoj će ta vojna skupina sudjelovati <ref>[http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/3_13_l.html Ćorović:Istorija]</ref> .
Red 9:
Po povratku u Hrvatsku Ivan će uz pomoć bosanskog kralja [[tvrtko I Kotromanić|kralja Tvrtka I]] nastaviti svoju borbu protiv Žigmunda tako da će u jednoj bitci protiv njega biti smrtno ranjen od posledice čega će 1391. i umreti u svom vranskom samostanu.
 
== Zanimljivost ==
 
U knjizi Istorija srpskog naroda II koju je pisala grupa autora 1982. tvrdi se da Ivan Paližna nije sudjelovao u bitki na Kosovu 1389. godine. <ref>Група аутора, „Историја српског народа II“ , Београд, 1982.</ref>
 
== Izvori ==
{{izvori|2}}