Inovacija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 46 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q174165 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 5:
* organizacije rada ili poslovanja,
* [[Marketing|marketinga]]
* inovacije usluga
:i dr.
 
Red 15:
 
Posebna vrsta inovacija su '''tehnološke inovacije''', od kategorije korisnog prijedloga , preko tehničkih unapređenja do [[#izum|izuma]], koji svom vlasniku mogu osigurati bitnu konkurentsku prednost, tj. '''[[monopol]]'''.
U razvijenim gospodarstvima, inovacijama i inovatorima posvećuje se posebna pažnja, a inventivnost visoko kotira na ljestvici sustava vrijednosti. Najvrjednijim resursom tvrtki ne smatraju se materijalna dobra poput zgrada, pogona ili [[kapital|kapitala]]a (to se uvijek može naći na tržištu), nego znanje, iskustvo i '''inventivnost''' sadržana u industrijskoj tradiciji nacije i kvalitetnom kadru.
 
Inovacije u užem smislu obuhvaćaju '''intelektualno vlasništvo''', koje sadrži slijedeće kategorije:
 
=== Izum ===
Iako se inovacije, pa i izumi uvijek oslanjaju na postojeće stanje tehnike, epohalni izumi 19. i 20. stoljeća poput [[parni stroj|parnog stroja]], [[motori s unutarnjim sagorjevanjem|SUS motora]] ([[motor s unutarnjim izgaranjem]]), [[izmjenična struja|izmjenične i polifazne struje]], [[asinkroni motor|asinkronog motora]], [[tranzistor|tranzistora]]a i [[poluvodič|poluvodičke]]ke tehnologije, bili su uzrokom skokovitog uzleta tehnološkog razvoja. S povećanjem opsega proizvodnje od pojedinačne - [[manufaktura|manufakturne]] do masovne, morala se mijenjati i organizacija proizvodnje.
 
Tehnološki razvoj je prvo teški fizički rad čovjeka zamijenio snagom strojeva pokretanih pogonskim gorivima (parni stroj i SUS motor), zatim (barem u masovnoj proizvodnji) sveo fizički rad na minimum u korist intelektualnog rada (automatizacija i robotizacija tvornica), te konačno danas eliminira dosadne intelektualne rutine oslobađajući čovjeka za kreativno stvaralaštvo pomoću suvremenih [[računalni program|računalnih programa]].
Red 45:
 
=== Licenca ===
Dok su patentom definirani samo principi funkcioniranja izuma,[[licenca]] u pravilu uključuje i konstruktivnu, radioničku i prateću dokumentaciju (upute za montažu, uporabu i dr.) neophodnu za pokretanje proizvodnje i stavljanje objekta u pogon ili prodaju. Preciznije opseg isporučene dokumentacije, kao i međusobne odnose davatelja i primatelja licence definira ugovor o licenciranju. Ugovor uvijek zabranjuje primatelju licence samostalno raspolaganje primljenom dokumentacijom, a osobito davanje dokumentacije trećim strankama bez odobrenja davatelja licence.
 
=== Know-How (znati kako) ===
Red 68:
je prikaz trodimenzionalnog rasporeda slojeva vodljivog, izolacijskog i poluvodičkog materijala u poluvodičkim proizvodima namijenjenima izvođenju određene elektroničke funkcije. Zaštita se ne odnosi na koncept, postupak, sustav, tehniku proizvodnje niti informaciju kao takvu, nego samo na topografiju kao prikaz trodimenzionalnog rasporeda nabrojanih slojeva, odnosno elemenata.
Osnovni uvjet zaštite je izvornost (tj. rješenje treba biti rezultat vlastitog razvoja) i novost (tj. rjesenje ne smije biti uobičajeno u industriji poluvodiča).
Kao i kod ostalih oblika industrijskog vlasništva, zaštita u vremenu trajanja zaštite na području nadležnosti patentnog ureda koji je odobrio zaštitu osigurava monopol, tj. isključivo pravo vlasnika da zabrani ili odobri umnožavanje, te uvoz, prodaju i drugo stavljanje u promet topografije ili poluvodičkog proizvoda proizvedenog njezinim korištenjem, kao i proizvoda u koji je ugrađen proizvod koji sadrži zaštićenu topografiju.