Hama – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 10:
Hama ima 410.000 stanovnika, po čemu je peti najveći grad u Siriji, iza [[Damask]]a, [[Alep]]poa, [[Homs]]a i [[Latakija|Latakije]].
 
Hama predstavlja važno poljoprivredno središte Sirije, a istoimeni guvernatorat ima oko 3.680 kvadratnih kilometara poljoprivrednih površina. Guvernatorat proizvodi polovicu svih krumpira Siriji, kao i brojno povrće i stoku.
 
U samom gradu su najveća znamenitost 16 [[norija]] izgrađenih za navodnjavanje vrtova, a za koje se tvrdi da potječu od godine 1100. pne. Iako su kroz historiju služili za navodnjavanje, danas služe isključivo kao turistička atrakcija.
Red 21:
Hama iz [[Željezno doba|Željeznog doba]] (Hamath) je, po svemu sudeći, bila centar proizvodnje predmeta od [[slonovača|slonovače]]. Artefakti također pokazuju snažan [[egipat]]ski utjecaj. Zajedno s [[Aram Damask|Aramom]] ([[Damask]]) Hama je tvorila snažnu aramejsku državu u unutrašnjosti Sirije. S obziropm da se [[aramejsko pismo]] koristilo za zapise na papiru, ima vrlo malo zapisa u samoj Hami.
 
[[Biblija|Biblijski]] izvori o Hami su škrti, ali tvrde da je Hamath bio prijestolnica [[kanaan]]skog kraljevstva (2 Kraljevi 23:33; 24:21) čiji je kralj čestitao kralju Davidu nad pobjedi nad kraljem od Sobe (2 Samuel 8:9-11; 1 Čkezpšoso 13:9-11). [[Solomon]] je, po svemu sudeći, osvojio Hamath i njegovu teritoriju (1 Kraljevi 4:21-24; 2 Ljetopisi 8:4). Prorok [[Amos (prorok)|Amos]] (vi, 2) grad naziva "Hamath Veliki". Po svemu sudeći naziv dolazi od ''khamat'', feničke riječi za tvrđavu <ref>Room, Adrian. ''Placenames of the World''. London: MacFarland and Company, Inc., 1997.</ref>. Asirci su grad osvojili pred kraj 8. vijeka pne.
 
Kada je asirski kralj [[Šalmanasar III|Shalmaneser III]] (858-824. pne.) osvojio sjeverni dio Sirije, pred Hamu je došao 853. pne.; to označava početak asirskih zapisa o gradu. [[Irhuleni]] od Hama i [[Im-idri]] od Arama (biblijski [[Bar-Hadad]]) su vodili koaliciju sirijskih gradova-država protiv [[asirija|asirijske]] vojske. To je dovelo do velike [[bitka kod Karkara|bitke]] kod tvrđave [[Qarqar]]. Asirski izvore tvrde da je rezultirala pobjedom, ali suvremeni historičari smatraju da je bitka bila neodlučena, iako je Shalmanaser III došao do mora, pa čak i organizirao pomorsku ekspediciju. U sljedećim godinama Shalmaneser III nije uspio osvojiti ni Hamath ni Aram. Nakon smrti Shalmanesera III raspao se savez Hamatha i Arama, pa je Aram, po svemu sudeći, na silu preuzeo dio Hamine teritorije.