Demokratska Republika Kongo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 54:
Unutar mjesec dana od osamostaljenja Kongo je potonuo u kaotični sukob etničko-teritorijalnih frakcija koji je s kraćim razdobljima smirivanja trajao do [[1965]]. Zemlja je postala jedno od bojišta [[hladni rat|hladnog rata]] jer su [[Sovjetski Savez]] i zemlje Zapada podupirale sukobljene strane. Pojedine pokrajine pokušale su se otcijepiti, a najduže je trajala secesija rudama bogate Katange na jugoistoku. Najpoznatije žrtve ovog rata bili su prvi premijer Konga [[Patrice Lumumba]] kojeg su uz sudjelovanje belgijskih snaga i prešutni pristanak [[Sjedinjene Američke Države|SAD]]-a ubili katanganski separatisti nakon što primio sovjetsku pomoć, te glavni tajnik [[Ujedinjeni narodi|Ujedinjenih naroda]] [[Dag Hammarskjöld]] koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći putujući na mirovne pregovore s vlastima Katange.
 
Razdoblje nestabilnosti okončao je [[1965]]. vojnim udarom general Joseph-Désiré Mobutu (kasnije poznat pod imenom [[Mobutu Sese Seko|Mobutu Sésé Seko]]). U drugoj je polovici šezdesetih uklonio demokratske političke institucije koje su po mišljenju mnogih Kongu donijele više štete nego koristi, i učvrstio svoju osobnu vlast dijeleći privilegije poslušnicima. Ustavom iz [[1967]]. dane su široke ovlasti predsjedniku i zemlja je centralizirana oduzimanjem pokrajinama prava na biranje guvernera. Mobutu je promovirao afrički karakter Konga pa je zemlji [[1971]]. promijenio ime u Zair, a kasnije i uveo tradicionalnu nošnju umjesto zapadnjačkog odijela te naložio napuštanje kršćanskih osobnih imena. Širenje politike ''zairizacije'' u područje gospodarstva kroz oduzimanje najvećih tvrtki strancima i njihovu predaju u ruke ljudi bliskih Mobutuu urodilo je katastrofom pa su neke eksproprijacije kasnije poništene. Ipak, Mobutova čvrsta odanost politici SAD-a u regiji omogućila mu je ostanak na vlasti do kraja hladnog rata.
 
U devedesetima je Mobutu bio prisiljen na ustupke u pogledu demokratizacije. Nakon dva i pol desetljeća dopušteno je višestranačje, ali ubrzo je postalo jasno da predsjednik ne namjerava dijeliti stvarne ovlasti s oporbenim političarima. U drugoj polovici devedesetih sukob [[Hutu]]a i [[Tutsi]]ja iz susjedne [[Ruanda|Ruande]] prelio se u Kongo: vođa pobunjenika s jugoistoka zemlje [[Laurent Desire Kabila]] uz jaku podršku Tutsija iz Konga i njihovih ruandskih sunarodnjaka srušio je [[1997]]. Mobutuov režim. Kabila je nakon dolaska na vlast zahladio odnose sa svojim prijašnjim pokroviteljima pa su se sukobi na istoku ponovno razbuktali i prerasli u opći, [[drugi rat u Kongu|drugi kongoanski rat]] s više od 3 milijuna ubijenih i umrlih od gladi i bolesti. Ubijen je pod nejasnim okolnostima [[2001]]., a vlast je preuzeo njegov sin [[Joseph Kabila|Joseph]] koji je u prijelaznu vladu uključio predstavnike svih sukobljenih strana.
Red 71:
{{Commonscat|Democratic Republic of the Congo}}
 
[[Kategorija:Demokratska Republika Kongo| ]]
[[Kategorija:Države u Africi]]