Crtež – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
[[Datoteka:Madonna and Child with a Bowl of Fruit.jpg|thumb|right|250px|Madona sa detetom<br />Leonardo da Vinči]]
'''Crtež''' je način izražavanja koji je stariji od pisma, i on je grafički prikaz nekog oblika, nekog predmeta ili pojave urađen pomoću grafičkih sredstava - linije, mrlje, tačke.
 
Red 5:
 
Kod drugih [[Crtačke tehnike|crtačkih tehnika]] je moguće grebanjem ili kombinovanjem različitih sredstava ([[tuš]], [[ugljen]]...) dobiti slične efekte. Podloge ([[papir]], [[drvo]], [[kamen]], [[platno]], [[staklo]]...), kao i crtački alati ([[grafit]], [[sepia]], [[tuš]], [[četka]], pero, [[pastel]]...) mogu biti veoma različiti, a jedina sličnost im je - crtački elementi:
* '''''Linija, mrlja, tačka''''' - pa na bilo čemo ili bilo čime se oni izveli
 
Tehnike koje se koriste pri stvaranju nekog crteža nazivaju se crtačke tehnike, i mada je najčešće jednobojan, crtež može biti i u više [[boja]].
 
Uz pomoć osnovnih elemenata crteža - linijom, mrljom, tačkom - mogu se izraziti dve osnovne [[dimenzija|dimenzije]]: visina i širina, ali se privid prostorne dubine i volumena, postiže primenom [[perspektiva|perspektive]].
Crtež može biti:
* ''Linearan'' - Ako je crtež izveden samo u linijama, odnosno ako je linija osnovni likovni element - izraz.
* ''Tonski'' - Ako je crtež izveden tonovima - svetlom i senkom, odnosno ''slikarski'' crtež.
* ''Jednobojni'' - Ako je crtež izveden u jednoj boji
* ''Obojeni'' - Ako se upotrebljavaju dve ili više boja.
Umetnički crtež je osnova, i ravnomerno je zastupljen u svim oblicima likovnog stvaralaštva:
* [[Grafika|Grafici]]
* [[Slikarstvo|Slikarstvu]]
* [[Vajarstvo|Vajarstvu]]
* [[Arhitektura|Arhitekturi]].
 
Crtež može biti samostalno i potpuno završeno likovno delo, ali može biti nešto što je tek začetak, prvi stepen, u osmišljavanju slike, skulpture, grafike. Takav crtež se naziva ''skica'' i on je samo zapis određenog oblika u prostoru. Za razliku od ''skice'', ''studija'' je potpun, samostalan vizuelni zapis za završno delo. Posebno su interesantni crteži ''studije akta'' jer oni spadaju u sam vrh crtačke tehnike i predstavljaju završno umetničko delo.
Red 27:
Kao i većina drugih likovnih dela, crtež se tematski može podeliti na crteže koji su odraz stvarnosti, jer su nastali kada umetnik posmatra neki objekt, prirodu ili oblik i pojavu i na imaginarne crteže - crteži koji nastaju u mašti stvaraoca.
 
== Crtačke tehnike ==
'''Crtačke tehnike''' je naziv za sve materijale - alate, kao i za način njihovog korišćenja pri izradi jednog umetničkog crteža.
* [[Olovka]] - ostavlja tamnosivi grafitni trag
Red 37:
* [[Tuš]] - koristi se uz upotrebu metalnog ili guščjeg pera, drvca, trske i četke.
* [[Sepia]]
* Elektronska tabla - s pojavom računara koji je osvojio gotovo sve sfere našeg življenja i rada, a posebno ulaskom u digitalnu eru, pojavila se i tabla sa elektronskom olovkom za crtanje i slikanje. Ne treba se bojati da će ona potisnuti klasične crtačke tehnike, to je samo jedna nova tehnološka alatka, koja ima dosta mogućnosti prilagođavanja i oponašanja tragova raznih crtačkih materijala i slikarskih četkica. Posebno zbog brzine rada i skoro trenutne mogućnosti da se greška ispravi, ima sve više pobornika među grafičkim dizajnerima i ilustratorima.
{{Commonscat|Sketches}}