Claudio Monteverdi: Razlika između izmjena

Obrisana 2 bajta ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (fixing dead links)
m (robot kozmetičke promjene)
Rođen je u Kremoni, na sjeveru Italije. Ime ‘’Monteverdi’’, znači ‘’Zelena planina’’ na talijanskom. U djetinjstvu studirao je sa [[Marc-Antonio Ingegneri]] –om, koji je bio ‘’maestro di cappella’’ katedrale u Kremoni. Monteverdi je prva djela objavio 1582 I 1583, neke [[motet]]e I sakralne madrigale, tako da je morao biti ‘’čudo’’ od djeteta. U 1587 objavio je svoju prvu knjigu sakralnih madrigala, I ubrzo potom gledao je da nađe posao van rodnog grada.
 
U 1590 počinje raditi na dvoru vojvode [[Vincenzo I of Gonzaga]] u Mantui kao vokalist I violinist, I 1602 postao je dirigent na tom mjestu. Sa vojvodom je išao na putovanja Evropom. Monteverdi se oženio sa dvorskom pjevačicom Claudia de Cattaneis, 20 maja 1599, koja mu je rodila dva sina - Francesco (1601–?1677/78), i Massimiliano (1604–61), i jednu kćer - Leonora (1603).
 
Do četrdesete godine uglavnom je skladao madrigale, skladao je ukupno devet knjiga madrigala. Deveta knjiga madrigala, objavljena posthumno 1651, sadrži lakše komade – ‘’kanconete’’ . Jako je bitno napomenuti da je Monteverdi uvođenjem novog stila u muziku, sukobljavao se sa pobornicima koji nisu bili za promjene stila. Promjena stila dovela je do stvaranja opere.
Svoju prvu operu ‘’Orfej’’ komponovao je 1607, za prigodu karnevala u Mantui. Orfej je bio veliki uspjeh, I to je najstarija opera koja je u kompletu sačuvana do danas. Ovom operom Monteverdi je stvorio potpuno nov stil u muzici – ‘’Muzička drama’’.
 
Upitno je da Monteverijevo najveće djelo ostaje ‘’ [[Vespro della Beata Vergine]] 1610 ’’ (Večernja molitva blažene Djevice 1610), koja je do današnjih dana ostalo kao jedno od najvećih primjera duhovne muzike, I koja odgovara djelima kao što su od Palestrine ‘’Missa Papae Marcelli’’, [[Georg Friedrich Händel|Händel]]-ov, ‘’[[Mesija]]’’, [[Johann Sebastian Bach|Johan Sebastijan Bah]] -a ‘’ [[Muka po Mateju]] ’’, [[Marc-Antoine Charpentier]] –ovim ‘’Lecon de tenebres’’. Vespers 1610, pojavio se kao istovremeni hit, iz razloga uvođenja novog stila izvođenja.
 
Kremonu je napustio 1612 nakon smrti vojvode, I 1613 postao je glavni muzičar Venecijanske republike, kao i dirigent u bazilici San Marco u Veneciji, gdje kad je došao odmah je uveo red među hor I instrumentaliste, koji su bili u raspuštenom stanju iz finansijskih razloga. Rukovodioci bazilike bili su zadovoljni što imaju tako izvrsnog muzičara, jer je muzika tu bila u opadanju od 1609 kad je preminuo Giovanni Croce .
Kada je prva operna kuća, San Cassiano, otvorena u Veneciji 1637, Monteverdijev interes za operu se opet probudio, i preostalih 6 godina svog života komponirao je niz djela, od kojih samo dva su sačuvana.
 
Poslednjih godina života razbolio se, što ga nije spriječilo da objavi svoja dva nova velika djela, dve opere: ‘’Il ritorno d'Ulisse in patria ‘’(Povratak Odiseja u domovinu, 1641), ‘’I istorijska opera L'incoronazione di Poppea’’ (Krunidba Pompeje, 1642), bazirana na životu rimskog imperatora Nera, I koja se smatra vrhuncem Monteverdijevog rada, kojom je položio temelje talijanskoj baroknoj operi. Sadrži tragične, romantične I komične scene (novine u operi), kao što su I likovi u drami prvi put dobili jasne karakteristike.
 
Od opera sačuvane su "Orfej", "Tužaljka" iz opere "Arijana", "Povratak Odiseja u domovinu" i "Krunidba Popeje''
== Vanjske veze ==
* English translations of the Fourth Book of Monteverdi's Madrigals (Quarto libro dei madrigali) at http://marshall.charles.googlepages.com
* [http://web.archive.org/20001018164729/www.geocities.com/vienna/1790/m_works.htm#Book%201 Lista djela Monteverdija]
* [http://www.recmusic.org/lieder/m/monteverdi.html Tekstovi madrigala]
* [http://www.cpdl.org/wiki/index.php/Claudio_Monteverdi MIDI djela Monteverdija]
* [http://icking-music-archive.org/ByComposer/Monteverdi.php MIDI b]
 
{{Commonscat}}
20.730.146

izmjena