Apolonije iz Pergama – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 42 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q180109 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 7:
U Aleksandriji je bio običaj da veliki učeni ljudi dobiju nadimak po slovima alfabeta. Apolonija su zvali Epsilon — što je peto slovo alfabeta.
 
== Kupini preseci ==
Kupini preseci su delo u 8 knjiga, od kojih je prvih 4 sačuvano na grčkom, 5; 6. i 7. postoje na [[arapski jezik|arapskom]], a VIII je izgubljena.
 
Red 14:
Apolonije prve tri knjige ''Kupinih preseka'' posvećuje Eudemu Pergamskom (svom učitelju), a posle Eudemove smrti knjige šalje Atalu, učeniku.
 
== Matematička dela ==
U svom Matematičkom zborniku Pap nabraja sva Apolonijeva dela:
# ''Odnosi preseka'' ({{jez-grč|Λογου αποτομη}}, {{jez-lat|De Rationis Sectione}}) u dve knjige sa 180 teorema, sačuvano u arapskom prevodu
Red 33:
Takozvana XIV knjiga ''Elemenata'', koju je napisao Hipsikle, predstavlja vrstu komentara Apolonijevog ''Poređenja dodekaedra i ikosaedra''.
 
Eutokije Askalonski je u komentaru [[Arhimed]]ovog spisa ''O merenju kruga'' pomenuo Apolonijevo delo koje se obično prevodi kao ''Brzo dobijanje rezultata'', a doslovce je u pitanju naziv travke koja služi da ubrza porođaj. Prema Eutokiju je Apolonije u toj knjizi tačnije izračunao [[Pi|π]] od Arhimeda. Knjiga je izgubljena.
 
== Astronomska dela ==
Ptolemej u XII knjizi ''Almagesta'' govori o kretanju planeta i komentariše kako je prema onome što je pisao Apolonije iz Perga, i konkretno ne navodeći naziv knjige opširno komentariše očigledno tada bitno astronomsko delo.