Apijan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 39 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q190368 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
'''Apijan''' iz [[Aleksandrija|Aleksandrije]] ([[grčki jezik]]: Αππιανός, latinski jezik: ''Appianus Alexandrinus'', oko 95 – 165. godine), je bio historičar antičkog Rima grčkog porijekla. Živio je i djelovao u vrijeme vladavina rimskih imperatora [[Trajan]]a, [[Hadrijan]]a i [[Antoninus Pius|Antoninusa Piusa]].
 
== Život ==
Apijan je rođen oko 95. godine u Aleksandriji. Sam navodi da je nakon obavljanja najviših dužnosti u rimskoj procinciji [[Egipat]], oko 120. godine otišao u [[Rim]] gdje je obavljao [[advokat]]sku praksu i to u predmetima pred rimskim [[imperator]]ima. Oko 147. godine postavljen je za [[prokurator]]a, najvjerovatnije u Egiptu, prema preporuci njegovog prijatelja Markusa Kornelijusa Fronta (Marcus Cornelius Fronto). Mjesto prokuratora bilo je rezervisano za pripadnike viteške klase ([[Equites#Napomena|equites]]).
 
== Djelo ==
Svoje djelo "Historija Rima" (grčki Ῥωμαϊκά), napisao je na grčkom jeziku i to tzv. ''aleksandrijskom'' dijalektu (još i ''helenistički'' - Κοινὴ Ἑλληνική). ''Historija Rima'' sastoji se od 24 knjige napisane do 165. godine. Apijanova [[historija]] više je zbirka [[monografija]] nego hronološki slijed događaja. U svom radu je Apijan predstavio nekoliko ličnosti i zemalja pokrivajući razdoblje od najranijih vremena do rimskih osvajanja. Djelo mu je polovično sačuvano kroz vijekove; neke knjige su sačuvane u potpunosti, od nekih postoje bizantinski prijepisi a od ostalih su preživjeli fragmenti.
 
Apijanov književni stil nije atraktivan ali je sadržaj njegovog djela veoma vrijedan, naoročito oni dijelovi koji se odnose na period rimskih građanskih ratova. ''Građanski ratovi'', u pet knjiga, pokrivaju period kraja [[Rimska Republika|Rimske Republike]].
 
U ''Historiji Rima'' Apijan rijetko navodi svoje izvore ali očito se nije oslanjao samo na jedan. Može se prepoznati da je npr. koristio govor [[Marko Antonije|Marka Antonija]] nakon [[Cezar]]ove smrti i da je kritikovao nepotpunost [[Cezar Augustus|Avgustovih]] ''Komentara o ilirskim ratovima''. U značajnoj mjeri poslužio se i radovima historičara iz vremena prije njegovog kao što su [[Polibije]], [[Dionizije iz Halikarnasa]], [[Livije]], i drugi.
 
Apijanovi opisi [[Iliri|Ilira]] i odnosa Rima sa njihovim susjedima na drugoj strani [[Jadran]]skog mora važan su izbor podataka o historiji zapadnog [[Balkan]]a.
 
== Izvori i vanjski linkovi ==
* William Smith (ed) (1870), ''Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology'' Vol 1 pp. 247-248
* [http://www.livius.org/ap-ark/appian/appian.html Apijanova historija Rima]
* [http://www.ancientlibrary.com/wcd/Appian Wiki Classical Dictionary: Appian]
* [http://www.archive.org/search.php?query=Appianus Apijanovi radovi na Internet Archive]
 
[[Kategorija:Antički historičari]]