Alfa heliks – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 1:
[[ImageDatoteka:alpha_helix_neg60_neg45_sideview.png|desno|mini|300p|Pogled sa strane na alfa heliks, sačinjen od [[alanin|alaninskih ostataka]], u [[atom]]skoj rezoluciji. Dve vodonične veze iste peptidne grupe su obojene ljubičasto. Rastojanje između kiseonika i vodonika je 2,08 Å (208 pm). [[Protein]]ski lanac se gradi naviše, odn. [[N-terminus|N-terminus]] je na dnu, a [[C-terminus|C-terminus]] na vrhu slike.]]
 
Čest motiv [[sekundarna struktura proteina|sekundarne strukture]] [[protein|proteina]]a, '''alfa [[heliks]]''' (α-heliks) je desnogira zavojita konformacija koja podseća na oprugu, kod koje svaka alfa-amino (N–H) grupa stvara vodoničnu vezu sa alfa-karbosilnom (C=O) grupom [[aminokiselina|aminokiseline]] 4 ostatka ranije (<math>i+4 \rightarrow i</math> [[vodonična veza]]).
 
Polipeptidni lanac može formirati različite vrste [[heliks]]a koje se razlikuju po broju uvijanja lanca i po razmaku između uvijenih segmenata polipeptida u heliksu. One se obrazuju spontano, jer su energetski najsiromašnije, a time i najstabilnije konformacije [[protein]]a. Heliks mogu da obrazuju i L- i D-aminokiseline, ali samo jedne ili druge jer heliks ne može da se obrazuje od peptidnog lanca koji sadrži smešu ostataka L- i D-[[aminokiselina]]. Heliksi mogu biti desnogiri i levogiri, zavisno od toga na koju stranu se uvrće proteinski lanac; desnogiri heliks je određen pravcem u kome se okreću prsti desne ruke kada se palac postavi na osu heliksa u pravcu u kome se on gradi. L-aminokiseline su češće u prirodi i one mogu da obrazuju i levogiri i desnogiri heliks, ali većina poznatih heliksa u prirodi su desnogiri. Međutim, samo jedna heliksna konformacija istovremeno zadovoljava optimalne uslove uvijanja koja daje osnovu za lako uspostavljanje intramolekulskih [[vodonična veza|vodoničnih veza]] između bliskih konstituenata [[peptidna veza|peptidne veze]]. Ta forma se naziva α-heliks i najčešće je prisutna u proteinima živih sistema.
Red 14:
 
[[aminokiselina|Aminokiseline]] se, u alfa-heliksu, uređuju u desnogiru uvijenu (helikoidnu) strukturu široku 5,4 Å (0.54 nm). Svaka aminokiselina odgovara okretu u heliksu od 100° (tj. heliks ima 3,6 ostataka po punom krugu) i translaciju od 1,5 Å (0.15 nm) duž ose heliksa. Najvažnije, N–H grupa amino kiseline gradi vodoničnu vezu sa C=O grupom 4 amino kiseline niže niz lanac. Razlog za ovako uspostavljanje vodoničnih veza u α-heliksu je to što se tako postiže optimalno rastojanje od 2,8 Å između O- i N- atoma ovih grupa, pa bi se vodonične veze mogle formirati. Bočne grupe aminokiselina u α-heliksu su okrenute ka spoljašnosti heliksa što omogućava da se izbegne prostorna interferencija ovih grupa. α-heliks je uobičajeni element sekundarne strukture kako fibroznih, tako i globularnih proteina. U globularnim proteinima α-heliksa su izgrađene u proseku od 12 aminokiselina i dužine su oko 18 Å, mada su u pojedinim proteinima nađeni i α-heliksi izgrađeni od 53 aminokiselinska ostatka.
Vodonične veze u α-heliksu su skoro paralelne sa uzdužnom osom. Za raskidanje vodoničnih veza potrebna je mala energija (svega 21-42 kJ/mol, skoro deset puta manje nego za raskidanje kovalentne veze), ali α-heliks predstavlja stabilnu strukturu, jer u formiranju [[vodonična veza|vodoničnih veza]] učestvuje svaka [[peptidna veza|peptidna veza]], što ukupno zahteva značajnu energiju za destabilizaciju ove strukture.
Ovo ponavljanje <math>i+4 \rightarrow i</math> vodoničnih veza definiše α-heliks. Slične strukture imaju i 3<sub>10</sub> heliksa (<math>i+3 \rightarrow i</math>) i π-heliksa (<math>i+5 \rightarrow i</math>). Ove alternativne zavojnice su relativno retke, iako se 3<sub>10</sub> heliks često nalazi na kraju α-heliksa, „zatvarajući“ je. Privremene <math>i+2 \rightarrow i</math> strukture (ponekad obeležavane kao δ-heliksi) su primećene kao intermedijeri u simulacijama molekulske dinamike uvijanja α-heliksa.
 
A. K. ostaci α-heliksa zauzimaju osovinske (φ, ψ) diedarske uglove od približno (-60°, -45°). U opštem slučaju, oni zauzimaju diedarke uglove tako da se ψ diedarski ugao jedne aminokiseline i φ ugao sledećeg ostatka sabiraju do vrednosti od -105° približno. Shodno tome, diedarski uglovi α-heliksa se, uglavnom, smeštaju na dijagonalne trake Ramahandranovog dijagrama (sa padom -1), uzimajući vrednosti od (-90°, -15°) do (-35°, -70°). Poređenja radi, suma diedarskih uglova 3<sub>10</sub> heliksa je približno -75°, dok je kod π-heliksa ona -130°. Opšta formula za uglove rotacije Ω po ostatku bilo kojeg polipeptidnog helikoidnog lanca sa trans izomerima dobija se pomoću jednačine:
Red 23:
</math>
 
Alfa heliks je gusto pakovan; skoro da nema slobodnog prostora unutar njega. Bočni lanci aminokiselina se nalaze na spoljašnjoj strani i blago su povijeni „nadole“ (prema [[N-terminus|N-terminusu]]u), kao grane zimzelenog drveta. Ova usmerenost se ponekad koristi pri preliminarnim mapama (sa niskom rezolucijom) elektronske gustine za određivanje smera uvijanja proteinske osovine.
 
=== Definicija ose heliksa ===
Red 47:
== Dipolni moment ==
 
Heliks ima merljiv ukupan [[dipolni moment]] izazvan efektom nagomilavanja pojedinačnih [[dipol|dipola]]a karbonilnih grupa peptidne veze duž ose. Ova pojava može dovesti do destabilizacije heliksa kroz entropijske efekte. Kao rezultat, α-heliksi često počinju na [[N-terminus|N-terminalnom]] kraju sa negativno naelektrisanom aminokiselinom, kao što je [[glutaminska kiselina]], kako bi se neutralisao ovaj dipolni moment heliksa. Ređe (i manje efektivno) je završavanje lanca na S-kraju sa aminokiselinom sa pozitivnim ostatkom, kao što je [[lizin]]. Pozitivan naboj na N-terminusu se uglavnom koristi da veže negativno naelektrisane ligande, kao što su fosfatne grupe, što je veoma efikasno, jer [[amidi]] [[primarna struktura|primarne strukture]] mogu da služe kao donori [[proton|protona]]a vodonične veze.
 
== Superstrukture ==
Red 53:
[[Mioglobin]], prvi protein čija je struktura određena rendgenskom kristalografijom, sastavljen je od približno 70% alfa heliksa, pri čemu ostatak čine oblasti neuređenih krivina.
[[Upredena zavojnica|Upredene zavojnice]] alfa heliksa su veoma stabilni oblici u kojima se dve ili više heliksa međusobno upliću u „superhelikalnu“ strukturu. Upredene zavojnice imaju veoma karakterističan ponavljajući motiv poznat kao heptadni ostatak, u kojem se osnovni motiv ponavlja svakih sedam [[aminokiselina]] duž niza. Prva i posebno četvrta aminokiselina (na tzv. a i h mestima) su skoro uvek hidrofobne (četvrta a. k. je obično [[leucin]]) i gusto pakovane unutar namotaja heliksa. Peti i sedmi ostatak (na e i g mestima), uglavnom imaju suprotna naelektrisanja i grade jonski most stabilizovan elektrostatičkim interakcijama. Fibrozni [[protein|proteini]]i, kao [[keratin]] i [[miozin]], često grade upredene zavojnice, kao i neki dimerizujući proteini. Par upredenih zavojnica – namotaj od 4 heliksa – je veoma čest [[strukturni motiv]] u proteinima. Npr. nalazi se u strukturi hormona rasta čoveka i nekoliko varijeteta citohroma. Ropov protein, koji ubrzava umnožavanje plazmida u bakterijama je zanimljiv slučaj u kojem jedan [[polipeptid]] formira upredenu zavojnicu, a dva takva monomera se spajaju dajući namotaj od 4 heliksa.
 
[[Aminokiselina|Aminokiseline]] koje grade dati heliks mogu se prikazati na heličnom točku, prikazu koji ilustruje orijentaciju aminokiselina koje grade heliks. Često u globularnim proteinima, kao i u posebnim strukturama poput [[Upredena zavojnica|upredene zavojnice]] i leucinskog rajsferšlusa, alfa heliks će ispoljiti dva „lica“ – jedno, koje prvenstveno sadrži hidrofobnu aminokiselinu, orijentisanu ka unutrašnjosti proteina, ka hidrofobnom jezgru; i drugo, koje je uglavnom sastavljeno od polarnih aminokiselina, orijentisanih ka površini proteina izloženoj rastvaraču.