Butan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 70:
 
=== Klima ===
[[Klima]] je u Butanu po pojedinim područjima vrlo različita. Dok na jugu vlada subtropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima sa hladnim zimama i vrućim ljetima. U planinama su zime ekstremno oštre a ljeta hladna. Za vrijeme [[kišno razdoblje|kišnog razdoblja]] posebno u južnim područjima skoro redovno dolazi do poplava.
 
== Stanovništvo ==
Red 82:
iz [[Nepal]]a morali dokazati da su imali stalni boravak u Butanu prije 1959 godine. Tko to nije mogao, našao se u položaju da bude proglašen ilegalnim useljenikom.
 
Od 1988 Vlada provodi izraženu politiku kulturne [[kulturološka asimilacija|asimilacije]] . Ta politika nazvana i "butanizacija" sastoji se u pojačanom insistiranju na osnovama na kojima počiva država prema "tsa wa sum" (jedinstvo tri elementa, [[kralj]] , [[vlada]] i [[kraljevina]] ) i nametanja obaveze kulturne asimilacije naslonjene na tradiciju [[Ngalong]]a , a sastoji se u naredbi preuzimanja kodeksa ponašanja vladajuće grupe, nošenja tradicionalne odjeće Butanaca kao i proglašenje jezika Ngalong službenim jezikom.
 
Iza toga je došlo do značajnih nemira u južnom Butanu na koje je vlada reagirala pojačanim djelovanjem vojske i policije. Od polovine 1991 je počela kampanja zastrašivanja i izgona uz tvrdnju da se radi o ljudima koji nisu državljani odnosno ne mogu dokazati državljanstvo Butana, ili iznudom izjave o "dobrovoljnom" iseljenju. Veliki dio pripadnika nepalske etničke skupine - njih oko 100.000 - je pobjegao u Nepal gdje žive u [[izbjeglički logor|izbjegličkim logorima]] .
Red 103:
1557 je ''Pema Karpo'' (1527-1592)(plemenski knez Bhotija) prigrabio vlast i dokazao se u žestokim borbama sa Tibetancima. Nakon njegove smrti podijeljena je vlast u državi formalnu između duhovnog i svjetovnog poglavara, ali je praktično bila u rukama [[lama]] . Oni su postavljali činovnike (Pönlop) koji su se brinuli za utjerivanje poreza od seljaka i provodili sudbenu vlast. Između različitih feudalnih močnika dolazilo je neprekidno do borbi i rivaliteta u koje su se iz Tibeta miješali kako [[Dalaj Lama]] tako i [[Pančen Lama]].
 
''Shabdung Nawang Namgyal'' (1594-1651) je za vrijeme svoje vladavine uspio 1616 ujediniti do tada nezavisne kneževine u [[teokracija|teokratsku]] državu. Taj religiozni dostojanstvenik rođen u Tibetu smatra se osnivačem Butanske države i ocem njenog identiteta. Uspio je objediniti sve regije zemlje i organiziranjem pismom upravljane države položio temeljni kamen današnjeg butanskog društva. Država je dobila ime koje i danas koristi ''Druk Yul'' (Zemlja Zmaja) . Poslije smrti Shabdung Nawang Namgyal-a niz lokalnih vladara je pokušalo dočepati se centralne vlasti, i izbio je niz [[građanski rat|građanskih ratova]] .
 
Kako bi ojačao svoju vlast, 1767 je Deb Radža ''Judhur'' priznao [[narodna Republika Kina|kineski]] suverenitet. 1772 je počeo gotovo stogodišnji granični konflikt između britanske [[Istočnoindijska Kompanija|Istočnoindijske Kompanije]] i Butana. Nakon osvajanja Asama (jedna od indijskih saveznih država koja graniči sa Butanom) 1826 godine, britanska kolonijalna sila htjela je uzeti pod svoju kontrolu granične planinske prijevoje pa je 1864 i 1865 okupirala odgovarajuća područja Butana. Uz britansku podršku ''Ugyen Wangchuk'' preuzima vlast 1895 a 1910 je izabran za kralja i uvodi nasljedno [[dinastija|dinastičko]] pravo (osnivač dinastije Wangchuk). Ugovorom iz 1910 [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Velika Britanija]] formalno priznaje Butanu nezavisnost, ali zadržava kontrolu nad vanjskom politikom.