Razlike između izmjena na stranici "Tesla (jedinica)"

Obrisano 10 bajtova ,  prije 11 godina
nema sažetka uređivanja
Postoji sedam osnovnih Si jedinica , od kojih se dalje mogu izvoditi ostale tj. složene jedinice .
Sedam osnovnih jedinica su :
* Kilogram , kg - jedinica za masu .
* Sekund , s ' jedinica za vrijeme .
* Kandela , cd - jedinica za jačinu svjetlosti .
 
== Jedinica za magnetnu indukciju ==
 
Tesla , T , je jedinica za magnetnu indukciju i data je u čast naučnika Nikole Tesle .
 
<math>T = \frac{\mbox{V} \cdot \mbox{s} }{\mbox{m}^{2}} = \frac{\mbox{Wb}}{\mbox{m}^{2}}</math>
 
Prema definiciji datoj u Međunarodnom elektrotehničkom rječniku (izraz 05-25-035) do magnetske indukcije se dođe na osnovu sile <math>F\,</math> kojoj je izložen provodnik dužine <math>l\,</math>, kroz koji teče struja <math>I\,</math> u polju gustine magnetnog fluksa <math>B\,</math>. Ova definicija vodi izražavanju jedinice indukcije u Đorđijevom sistemu sa
<math>T = \frac{\mbox{kg}}{\mbox{s}^{2} \cdot \mbox{A} }</math>
 
što se iyuyetno rijetko koristi .
 
Magnetna indkcija se definiše kao broj linija magnetnog polja po jedinici površine . Svojstvo magneta da mijenjaju okolinu u kojoj se nalaze je nazvano magnetno polje . Dogovoreno je da se magnetno polje predstavlja linijama koje imaju smjer od sjevernog ka južnom polu magneta. Što je magnetno polje jače linije polja su gušće. Jedinica za jačinu magnetnog polja je Veber [Wb].
Na primjer ako se magneta koji je postavljen na vodoravnu površinu raspu sitni komadici metala , a zatim izazovu blage vibracije površine na kojoj se nalati magnet . Komadići metala će se postaviti u pravcu linija magnetnog polja i vizuelno predstaviti magnetno polje magneta .
 
U uobičajnom primjenama u tehnici koriste se jačine magnetne indukcije do 3-4 T. Najveća ikada ostvarena magnetna indukcija na Zemlji proizvedena je kontrolisanom eksplozijom u gradu Sarov u Rusiji. Tada je ostvarena magnetna indukcija intenziteta 2800 T. Ove jačina magnetne indukcije su jako male kada se uporede sa jačinama magnetne idukcije koje postoje u svemiru. Pulsar stvara magnetnu indukciju od deset milijardi T, dok neutronska zvezda stvara magnetnu indukciju od deset biliona T.
Anonimni korisnik