MiG-29 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MastiBot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: fa:میگ-۲۹
Red 57:
[[Indija|Indijski]] MiGovi učestvovali su u ratu u [[Kašmir]]u. Bili su zračna podrška za [[Mirage 2000]]-s koji su ispuštali laserski navođene bombe na neprijateljske ciljeve. Indijske zračne snage modificirale su MiG-29 i uspješno testirale ispaljivanje rakete zrak-zrak s njegovih nosača. Indijski zrakoplovi su i prije kašmirskog rata bili opremljeni opremom za smozaštitu ("''Chaff''" - listići metalne folije koji se izbacuju iz zrakoplova radi ometanja neprijateljskih [[radar]]a koji te listiće prepoznaje kao objekt; "''Flare''" – mnoštvo svjetlećih raketa za zavaravanje navođenih raketa).
 
Bivša [[SFRJ]] kupila je [[1987.]] 14 MiG-29 i 2 MiG-29UB zrakoplova od Sovjetskog Saveza. Nakon raspada SFRJ, zrakoplovi su prešli iz Ratnog Zrakoplovstva [[JNA]] u Ratno Zrakoplovstvo SRJ. Tijekom sankcija koje su uvedene prema [[SRJ]] i sudjelovanja u agresiji na [[Hrvatska|Hrvatsku]] i [[BiH]], zrakoplovi nisu redovno održavani te je [[1999.]] samo njih pet bilo u letno sposobnom stanju za suprotstavljanje tehnički i brojčano nadmoćnim NATO zrakoplovima. Rat je preživjelo samo 5 zrakoplova MiG-29 od kojih je jedan MiG-29UB.{{Nedostaje izvor}}
 
[[Njemačka Demokratska Republika]] kupila je ukupno 24 zrakoplova MiG-29 tijekom [[1988.]] i [[1989.]] godine koji su nakon pada [[Berlinski zid|berlinskog zida]] ušli u sastav [[Luftwaffe]]a. Nakon redizajna za [[NATO]]-standarde od strane [[Daimler Chrysler Aerospace]] (danas [[EADS]]) zrakoplovi dobivaju oznaku MiG-29G i i MiG-29GT. U ožujku [[1991.]] jedan od migova prebačen je u USAF na ispitivanje.