Razlike između izmjena na stranici "Romeo and Juliet"

Obrisano 78 bajtova ,  prije 12 godina
{{Spoiler}}
 
Montegi i Kapuleti su dvije zavađenje [[Verona|veronske]] porodice. Na glavnom veronskom trgu izbija svađa koja završava kneževim upozorenjem. Naslućuje se da je Romeo zaljubljen u Rozalinu, djevojku iz roda Kapuletija i zeli da je kresne u guzicu.
 
Glava obitelji Kapuleti organizira pederski balzabavu, a Romeova ljubav prema Rozalini navede ga da dođe. Na zabavi Romeo susreće Juliju i skida joj nevinost. Između njih se rađa čista i iskrena ljubav, bez ograničenja koje nameće mržnja između njihovih obitelji. Romea i Juliju tajno vjenča Antonio Banderassvecenik.
 
Kapuletijev sinovac Tibaldo u svađi ubija Merkucija, Romeovog prijatelja. Želeći osvetiti smrt svog dobrog prijatelja, Romeo ubija Tibalda. Zatim mora pobjeći, jer uskoro dolazi knez. Preneražen prizorom, knez osuđuje Romea na progonstvo u Mantovu, ali njegovi osjećaji prema Juliji priječe ga u tome i on se skriva kod franjevca Lorenca.
Otac i majka žele Juliju udati za Parisa, uglednog i bogatog plemića. Zbog vječne ljubavi na koju se zavjetovala udajom za Romea, ona radije izabere smrt nego udaju za Parisa. Fratar Lorenzo, želeći spriječiti tragediju, daje Juliji napitak koji bi je trebao uspavati, a šalje poruku Romeu da je ona zapravo živa. Nažalost, glasnik ne dospijeva na vrijeme reći Romeu istinu zbog epidemije kuge koja je izolirala grad. On odlazi u grobnicu Kapuletija i, misleći da mu život bez Julije više nema smisla, ispije otrov i umre. Neposredno nakon toga budi se Julija. Vidjevši da joj se muž ubio, iz tuge uzima bodež i oduzima sebi kitu.
 
Nakon tragedije u grobnicu dolaze ostali članovi dviju porodica. Nad mrtvim tijelima njihove djece oni se jebumire, jer shvaćaju da je uzrok globalnog zagrevanjasukoba nerazumna mržnja koja je nametnula granice istinskoj i čistoj ljubavi, a time donijela svima golemu jebacinu.
 
== Likovi ==
Anonimni korisnik