Moć – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: lt:Valdžia
Red 27:
 
 
[[Kategorija:Savremeni Oblici moći]]
== Relevantni članci ==
 
Moć i uticaj su u savremenom svijetu jedna te ista stvar, jer imati moć znači imati mogućnost da utičemo na nekoga.
*[[Vlast]]
 
Tako da danas na običan svijet najveći uticaj ima mafija i politika na jednoj strani i sport na drugoj i sve to psredstvom medija, kojima se može prepisati apsolutna moć nad generacijama 21.-og vijeka.
[[Category:Sociologija]]
U današnjem svijetu moć predstavlja sve. Da bi došli do moći ljudi su spremni da učine svašta. Danas jedan od znacajnijih oblika moći jeste neko mjesto u svijetu politike. Političari trenutno imaju veliku moć nad običnim svijetom, iako bi oni trebali da budu predstavnici i glas naroda oni se ponasaju kao apsolutni vladari, ponekad diktatorski. Imati moć nosi veliku odgovornost i zato treba dobro razmisliti kome se ona povjerava, jer u protivnom mogu nastradati mnogi nevini zivoti.
[[Category:Politika]]
Jos jedna vremenu jedna od najznačajnijih oblika moći predstavljaju mediji. Počevši od novina, pa radio, televizija i na kraju internet. Svaki oblik javnog informisanja ima uticaj na način i tok naših života.
[[Category:Filozofija]]
Mediji su veoma korisna karika u savremenom i brzom načinu života, ali u pogrešnim rukama veoma je opasna po obične ljude. Zbog toga bi mediji morali biti nezavisni i da nemaju nikakve uticaje os strane političkih lidera. To jest mediji bi trebali da izvestavaju onako kako jeste, bez cenzure.
Krišćenje medija u pogrešne svrhe može dovesti i do ratova. Kako? Jednostavno. Da li vi vjerujete medijima kada nesto kažu. Da? E pa isto tako na sledećim vjestima može da se čuje kako je neka zemlja objavila rat našoj i da je mobilizacija u toku. U gradovima bi nastao haos. Eto kakva pometnja može da se stvori
Još jedan primjer koji je koliko toliko svjež, to je svinjski grip. U medijima su napravili čitavu polemiku oko gripa, liječenja i na kraju vakcina. Iako na kraju to nije bilo nista strasno, velike farmaceutske kompanije su profitirale.
 
Uz veliku moć ide i velika odgovornost!
[[ar:نفوذ]]
[[bg:Власт]]
[[bs:Moć]]
[[ca:Poder (sociologia)]]
[[cs:Moc]]
[[da:Magt]]
[[de:Macht]]
[[en:Power (philosophy)]]
[[eo:Potenco (filozofio)]]
[[es:Poder (sociología)]]
[[et:Võim]]
[[fa:قدرت]]
[[fi:Valta]]
[[fr:Pouvoir (sociologie)]]
[[fy:Macht]]
[[he:כוח (סוציולוגיה)]]
[[hr:Moć]]
[[hu:Hatalom]]
[[it:Potere]]
[[ja:権力]]
[[kn:ನಿಯಂತ್ರಣ]]
[[ko:권력]]
[[lt:Valdžia]]
[[nn:Makt]]
[[no:Makt]]
[[pl:Władza]]
[[pt:Poder]]
[[qu:Atiyniyuq kay]]
[[ru:Власть]]
[[sk:Moc (ovládanie)]]
[[sr:Моћ]]
[[sv:Makt]]
[[th:อำนาจ]]
[[tl:Kapangyarihan]]
[[uk:Влада]]
[[zh:權力]]