Perth – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 118:
Perth je jedan od najizoliranijih velikih gradova na svijetu. U njegovoj daljnjoj okolici nema ni jednog većeg grada. Najbliži grad je [[Adelaide]] udaljen preko 2000 [[km]]. Perthu je bliža [[Jakarta]] i [[Singapur]]u nego [[Sydney]] i [[Melbourne]]. To je posljedica izrazito rijetke naseljenosti Australije općenito, a posebno Zapadne Australije. U Perthu živi 3/4 stanovništva Zapadne Australije (Perth ima 1 602 559 stanovnika, a Zapadna Australija 2 163 200 stanovnika). Perth je rijedak i neuobičajen primjer urbane primarnosti u svijetu, posebno ako se uzme u obzir velika površina Zapadne Australije (veća je od Zapadne Europe) koja je izrazito rijetko naseljena (ostatak Zapadne Australije osim Pertha ima 560 000 stanovnika i spada među najrjeđe naseljene dijelove svijeta sa samo 0,2 stanovnika po [[km²]]).
 
Perth ima klimu sličnu [[sredozemnusredozemna klimuklima|sredozemnoj]]. Leti vladaju susesuše, dok zimi ima obilje kisekiše. Zimi su temperature uglavnom izmedjuizmeđu 15 i 22 stepena. Leti temperature povremeno prelaze i 40 C. Gotovo svakog popodneva u gradu duva svezsvež vetar sa mora ' '([[fremantle doctor]])'', koji za samo nekoliko sati mozemože spustiti temperaturu ispod 30 stepeni. Problemi se javljaju u danima kada vetar izostane, pa grad u tim danima moze imati temperaturu iznad 30 cakstepeni, čak i u ponocponoć. Grad ponekad pogađaju [[tropski cikloni]], ali najčešće osalbe u kategoriju [[tropske oluje]] kada stignu do Perta. Najvisa izmerena temperatura bila je 46 stepeni, a najniza -1C.
Grad ponekad pogadjaju [[tropski cikloni]] , ali na srecu najcesce osalbe u kategoriju [[tropske oluje]] kada stignu do Perta. Najvisa izmerena temperatura bila je 46 stepeni, a najniza -1C.
 
== Znamenitosti ==