Otočac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene Igorwindsor (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 79.143.171.57
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 17:
'''Otočac''' je grad u [[Ličko-senjska županija|Ličko senjskoj županiji]] u [[Hrvatska|Hrvatskoj]]. Smjestio se u Gackoj dolini, kroz koju protječe rijeka [[Gacka]].
 
== Geografija ==
Otočac se nalazi u Gackoj dolini, smještenoj između [[Velebit|Velebita]]a i [[Mala Kapela|Male Kapele]].
 
Gradu Otočcu pripadaju slijedeća mjesta: Brlog, Kompolje, Drenova Klanac, Brloška Dubrava, Hrvatsko polje (ranije Srpsko polje),
 
== Stanovništvo ==
Površina Grada Otočca iznosi 565,30 km2 a prema popisu stanovništva iz [[2001]]. godine Otočac broji 10.411 stanovnika, od toga 9.504 Hrvata, 690 Srba i 217 pripadnika drugih nacionalnih manjina. Otočac se kao i ostatak Like već duže suočava sa starenjem i padom broja stanovnika.
 
Red 38:
-->
 
== Uprava ==
Ustrojstvo tijela uprave Grada Otočca:
[[Gradsko vijeće]], [[Gradsko poglavarstvo]], [[Gradonačelnik]]
 
== Historija ==
Pokrajina [[Gacka]] u kojoj se nalazi i grad Otočac, smještena je unutar visoko-planinskog okvira, kojeg sačinjavaju [[Velebit]] i [[Mala Kapela]], prema arheološkim nalazima, materijalnim ostacima pojedinih kultura, od starijeg kamenog doba, rimskog doba pa sve do danas bilo je oduvijek naseljeno.
 
Red 63:
Za vrijeme [[Rat u Hrvatskoj|rata u Hrvatskoj]], sredinom [[1991]]. godine područje Otočca se našlo na liniji fronte između hrvatskih i [[Republika Srpska Krajina|krajinskih]] snaga koje je podržavala [[JNA]]. Grad je ostao u hrvatskim rukama, ali je pretrpio velika oštećenja zbog bombardiranja. [[3. 1.]] [[1992]]. je sklopljeno [[sarajevsko primirje]] koje se na području Otočca uglavnom poštovalo. Za [[Operacija Oluja|Operacije Oluja]] u augustu [[1995]]. su hrvatske snage preuzele nadzor nad cjelokupnim područjem današnjeg grada.
 
== Gospodarstvo ==
Krajem 19. stoljeća gradi se kompleks pivovare ispod utvrde Fortica i tako počinje [[industrijalizacija]] Otočca.
Urbani razvoj Otočca, tijekom prve polovice 20-tog stoljeća manifestira se uglavnom daljnjim popunjavanjem povijesno zacrtane urbane matrice grada i izgradnjom pojedinačnih objekata duž tradicionalnih komunikacija, razvija se zadrugarstvo, šumarstvo, zdravstvo, kemijska, drvna i tekstilna industrija, trgovina i ugostiteljstvo.
 
== Slavni ljudi ==
* [[Stojan Aralica]], akademski slikar
* [[Božidar "Boža" Maljković]] , poznati košarkaški trener
 
== Spomenici i znamenitosti ==
Područje Gacke bilo je naseljeno u pretpovijesti. Najstariji lokalitet na području Gacke iz tog razdoblja nalazi se u Pećini u Lešću. Ovaj kraj je zasigurno znamenit po rijeci Gacki, koja je naširoko poznata po bistroći i pastrvi. Na izvoru Gacke nalaze se mlinice koje i danas dočaravaju dio nekadašnjeg života u ovome kraju. Na drugu stranu, prema Velebitu, nalaze se sela [[Švica]] s lijepim jezerom i [[Kuterevo]] u kojem se nalazi Velebitsko utočište za mlade medvjede. U gradu Otočcu se nalazi zgrada u kojoj je održana osnivačka skupština [[ZAVNOH]]-a, u kojoj je sada muzej.
 
== Obrazovanje ==
U Otočcu djeluje srednja škola sa programima: opća [[gimnazija]], [[ekonomist]], [[administrativni tajnik]] i [[šumarski tehničar]], [[tokar]], [[strojobravar]], automehaničar, [[prodavač]], [[elektromehaničar]] i [[autoelektričar]].
U Otočcu djeluje i Upravni odjel Stručnog studija upravnog prava [[Riječko sveučilište|Riječkog sveučilišta]].
 
== Kultura ==
Muzej Gacke Otočac je zavičajni muzej smješten u samom centru grada koji ima bogatu povijesnu i kulturnu tradiciju.
Kroz zbirku «Otočac kroz povijest» mogu se pratiti događanja na prostoru Gacke od daleke prapovijesti, dolaska [[Rimljani|Rimljana]], nastanka i prvih spominjanja grada, borbi s Turcima, [[Vojna krajna|Vojne krajine]], I. i II. svjetskog rata, te do razdoblja gospodarskog i kulturnog razvitka grada i stradanja u Domovinskom ratu [[1991]]. godine.
Red 85:
Osobito vrijedna je Spomen – zbirka akademskog slikara Stojana Aralice rodom iz Otočca, svjetski poznatog koloriste. Izložena su autorova ulja na platnu, crteži u tušu, olovci i ugljenu, njegovi osobni predmeti, isprave, fotografije, slikarski alat i knjige.
 
== Sport ==
Zajednica sportskih udruga Grada Otočca okuplja 12 športskih udruga sa područja Grada iz različitih športskih grana: nogometa, košarke, kuglanja, tenisa, šaha i tae-kwon–doa, te udruge koje obuhvaćaju športsko-rekreacijske aktivnosti građana.