Gavrilo Princip – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Nasleđe: još jedna ploča :D
Red 110:
Odmah posle Prvog svetskog rata u novonastaloj [[Kraljevina SHS|Kraljevini SHS]] Sarajevski atentat se ni na koji način se nije slavio.<ref name="Đorgović"/> U [[Beograd|Beogradu]], glavnom gradu, smatralo se da je to bio akt terorizma.<ref name="Đorgović">[http://www.danas.rs/dodaci/vikend/gavrilo_princip_heroj_ili_terorista.26.html?news_id=267202 Gavrilo Princip: Heroj ili terorista („Danas“, 6. septembar 2013)]</ref> Tri godine po završetku rata, točne [[1921]]. Principovo telo je preneseno u Sarajevo i sahranjeno u zajedničku grobnicu atentatora [[Mlada Bosna|Mlade Bosne]]. Početkom 1930. na poslastičarnici ispred koje je pucao Princip postavljena je uz pravoslavnu crkvenu ceremoniju (iako je Princip bio ateista<ref name="Đorgović"/>) memorijalna ploča na kojoj je pisalo "Na ovom istorijskom mestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidov-dan 15. (28.) juna 1914.".<ref name=vreme>Muharem Bazdulj, [http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1147276 Priča o jednoj fotografiji-Srećan rođendan, gospodine Hitler], Vreme.com, 31.10.2013.</ref> U to vreme su Srbi već počeli porediti Gavrila Principa sa [[Miloš Obilić|Milošem Obilićem]], koji je ubio turskog cara.<ref name="Đorgović"/>
 
Spomen ploča je uspostavom [[Nezavisna Država Hrvatska|Nezavisne Države Hrvatske]] i dolaskom nemačke okupacijske sile maknuta.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=QhLeaqhPXVU Filmski žurnal u kojem je zabilježeno skidanje ploče], 44ta sekunda, Youtube</ref> Tri dana po [[Aprilski rat|kapitulaciji Jugoslavije]], [[Adolf Hitler]] je proslavio svoj 52. rođendan i tada mu je uručen i prigodni rođendanski poklon, jedini ratni trofej iz raskomadane Jugoslavije, spomen ploča Gavrilu Prinicpu.{{fact}} Mlađi brat Gavrilov, Nikola Princip, uhapšen je i ubijen od ustaša, 1941. Gavrilov bratanac, [[Slobodan Princip Seljo]], bio je [[partizan]]ski komandant. Jula 1941. godine u okolini Bosanskog Grahova formiran je [[Grahovsko-peuljski partizanski odred]] „Gavrilo Princip“.
 
Niti mjesec dana nakon što su partizani oslobodili Sarajevo, i prije kapitulacije [[Treći Reich|trećeg Reicha]], otkriva se nova spomen-ploča uz veliki miting u kojem se uspoređivale Gavrilove ideje s idejama [[Bratstvo i jedinstvo|bratstva i jedinstva]]. Na ploči je zlatnim slovima stajalo: "U znak vječite zahvalnosti Gavrilu Principu i njegovim drugovima borcima protiv germanskih osvajača, posvećuje ovu ploču omladina Bosne i Hercegovine – Sarajevo 7. maja 1945. godine". Glorifikacija Principa nastavila se u SFRJ, ali ne kao srpskog heroja, već kao simbola jugoslovenskog revolucionarnog pokreta protiv imperijalističkih sila.