Amiga 500 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m održavanje
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 2:
'''Amiga 500''' je računalo tvrtke [[Commodore]] čija je proizvodnja započela 1987. godine. Računalo je zamišljeno kao nasljednik ranijeg neuspješnog modela [[Amiga 1000|Amige 1000]].
 
'''Amiga 500''', kao 16 bitno računalo, trebalo je zamijeniti 8-bitnog [[Commodore 64|C64]]. Iako je ostvarena prodaja naposljetku iznosila 5 milijuna primjeraka, u odnosu na 20 milijuna prodanih C64, model nikako nije bio komercijalni neuspjeh. Štoviše, uspjeh Amige 500 ogleda se u nagradama za najbolje računalo godine tijekom 4 godine njezine proizvodnje.
 
==Popularnost==
Srce ovog kompjutera je Motorola [[68000]], vjerojatno najuspješniji procesor osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Osim u Amigi, isti su procesor koristila i računala [[Atari]]ja i [[Apple]]a. Intelovi procesori su očito bili u drugom planu. Amiga 500 je raspolagala osnovnom memorijom od 0,5 MB koju su korisnici najčešće proširivali na 1 MB, a ponekad i na 2 MB. Maksimalna količina memorije bila je čak 16 MB, no u stvarnosti nije bilo mnogo takvih primjeraka. U kupovnom pakiranju se nalazila tipkovnica, floppy jedinica i TV modulator za priključenje računala na televizor.
 
Iako je ostvarena prodaja naposljetku iznosila oko 3 milijuna primjeraka, u odnosu na 20 milijuna prodanih C64, model nikako nije bio komercijalni neuspjeh. Općenito bilo je veoma teško doći do točnih brojeva o prodaji ovog kompjutera tako da poznati brojevi najčešće ovise o bivšim rukovodiocima tvrtke Commodore International tako na primjer Dr. Peter Kittel koristeći serijske brojeve navodi da je prodano 1,081,000 primjeraka u [[Njemačka|Njemačkoj]], dok časopis Amiga Format spominje broj od oko 700,000 primjeraka u [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]] [http://www.amigahistory.co.uk/sales.html]. Najveći, pirovi uspjeh Amige 500 je u nagradama za najbolje računalo godine tijekom 4 godine njezine proizvodnje.
 
==Karakteristike==
 
Srce ovog kompjutera je Motorola [[Motorola 68000]], vjerojatno najuspješniji procesor osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Osim u Amigi, isti su procesor koristila i računala [[Atari]]ja i [[Apple]]a. Intelovi procesori su očito bili u drugom planu. Amiga 500 je raspolagala osnovnom memorijom od 0,5 MB koju su korisnici najčešće proširivali na 1 MB, a ponekad i na 2 MB. Maksimalna količina memorije bila je čak 16 MB, no u stvarnosti nije bilo mnogo takvih primjeraka. U kupovnom pakiranju se nalazila tipkovnica, floppy jedinica i TV modulator za priključenje računala na televizor.
 
==Kraj proizvodnje==
 
Krajem 1991., i to nakon nešto više od četiri godine, Amiga 500 se prestaje proizvoditi. Zamjenjuje je model, nazvan [[Amiga 500 plus]], koji će polučiti komercijalni neuspjeh.