Razlike između izmjena na stranici "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band"

m/м
robot Mijenja: zh:比伯軍曹寂寞芳心俱樂部樂團; kozmetičke promjene
m/м (robot Mijenja: zh:比伯軍曹寂寞芳心俱樂部樂團; kozmetičke promjene)
'''Sgt. Peper`s Lonely Hearts Club Band''' je osmi album britanske rok-grupe [[Bitlsi]]. Sniman je sa pauzama od kraja [[1966.]] do sredine [[1967]] godine i objavljen [[14. juna]] [[1967.]] godine. Producent je bio [[Džordž Martin]], a studijski inženjer Geof Emerik. Ovaj album, ujedno, ima i najslavniji omot u istoriji [[rokenrol]]a.
== Početak psihodelične ere ==
Nakon odustajanja od rok-turneja [[avgust]]a [[1966.]] godine, popularnost „Bitlsa“ počela je naglo da opada, a mediji su počeli da špekulišu da je grupa idejno „presušila“ pod naletom nove generacije rok-umetnika, pre svega žanrovski opredeljeni za psihodelični rok, vrstu rok end rola koja nastaje pod uticajem halucinogenih droga, pre svega [[LSD]]-a .
 
Međutim, nakon ovoga, grupa nije nekoliko meseci ni izlazila iz studija.
 
== Studijski rad ==
Uz dozvolu producenta [[Džordž Martin]]a da i u studiju koriste izvesne količine droge, „Bitlsi“, po prvi put predvođeni Polom Makartnijem, jer je dotadašnji frontmen, Džon Lenon bio u depresiji zbog porodičnih problema. Makartni je bio autor većine pesama na albumu (pa i naslovne pesme), međutim i Lenon je značajno doprineo ovom projektu pesmama kao što su “Being for Benefits of Mr. Kite” i „A Day in the Life”, čiji je deo snimio i Makartni za sopstvenu pesmu, međutim [[Džordž Martin|Martin]] ga je pridodao Lenonovoj. Sve pesme ovog dvojca su kasnije, po ranijem dogovoru, obeležene tradicionalno- Lenon/Makartni, međutim svaki autor je glavni vokal u svojoj pesmi, izuzev u slučaju pesme “With a Little Help of My Friends”, koju je otpevao bubnjar, Ringo Star.
Što se tiče studijske tehnike, korišćena je dotadašnja mašina za snimanje sa 4 kanala, ADT (Auto Double-Tracking) mašina za udvajanje nečijeg glasa. U narednom periodu, ova mašina će biti sve popularnija, kako u grupi bude rasla individualnost članova, koji će želeti da sami snime veći deo ili čak i cele svoje pesme.
 
== Omot ==
Prema različitim izvorima, i omot je bio Makartnijeva ideja.
„Bitlsi“, u gardijskim uniformama, sa duvačkim instrumentima, po prvi put sa brkovima i bradom sastavni je deo svih verzija ovog albuma.
Ovakav album, bio je mamac za mnoge teoretičare zavere, pa je ovo ujedno i jedan od najmisterioznijih omota svih vremena.
 
== Konačni koncept ==
Ceo album vezuje jedna tema, što je bio svojevrsni presedan i time su „Bitlsi“ postali tvorci tzv. „koncept-albuma“. Glavni junak dotične priče je izvesni Bili Širs (koga, zahvaljujući činjenici da mu je pozajmio glas u pesmi “With a Little Help of My Friends”, tumači Ringo Star), koji nakon pompeznog nastupa orkestra „Kluba Usamljenih Srca Narednika Pepera“ skromno najavljuje nastup više „usamljenih srca“, tvrdeći da mu je nakon napornog dana dovoljna „mala pomoć prijatelja“. Potom, u narednim pesmama, „Bitlsi“ komentarišu razne egzistencijalne probleme- od normalnog radnog dana (“Good Morning, Good Morning”), starosti (“When I`m 64”) do same smrti i problema oko nje (“Lucy in the Sky With Diamond”, čija početna slova reči, inače, daju naziv droge LSD).
Album zatvara nešto izmenjena (“reprise”) verzija prve pesme, koja se nadovezuje na poslednju, „bis“ pesmu- “A Day in the Life”.
Ceo album prate studijski pridodate ovacije publike i aplauzi.
 
== Nakon objavljivanja ==
Album je doživeo veliki uspeh i mnogi ga i danas smatraju najuspešnijim LP-om grupe.
Pozitivnu kritiku je dobio čak i od kritičara klasične muzike, kada su Lenon i Makartni upoređeni sa Šostakovičem i proglašeni najvećim kompozitorima u periodu posle [[Ludvig Van Betoven|Betovena]]. Grupa se zavetovala da više neće koristiti narkotike, jer je svoj novi unutrašnji mir pronašla u novom duhovnom, indijskom vođi, Mahareši-Maš Jogiju, koji je tvorac transcedentalne meditacije. Izvesno je, međutim, da su drogu svi članovi nastavili da koriste.
{{The Beatles}}
 
[[categoryKategorija:The Beatles]]
 
[[be-x-old:Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band]]
[[tr:Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band]]
[[uk:Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band]]
[[zh:比伯軍曹寂寞芳心俱樂部樂團]]
[[zh:Sgt Pepper Lonely Hearts Club Band]]
108.583

izmjene