Vrbanja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: it:Vrbanja
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: sr:Врбања (Хрватска); kozmetičke promjene
Red 20:
 
Općina Vrbanja nalazi se na jugu [[Vukovarsko-srijemska županija|Vukovarsko-srijemske županije]] i zauzima prostor od 191 km². Graniči s općinom [[Nijemci (općina)|Nijemci]] na sjeveru i sjeveroistoku, s općinom [[Drenovci]] na jugu i jugozapadu i s [[Srbija|Republikom Srbijom]] na istoku i jugoistoku.
<br />54% općine zauzimaju šume.
 
== Stanovništvo općine ==
Red 137:
== Povijest ==
Vrbanja se prvi put spominje [[1443]]. godine kao Possesio Werbanya što znači ''Posjed Vrbanja''. Vrbanju i okolna mjesta kroz povijest su pripadala raznim gospodarima. [[1536]]. godine ovaj kraj zaposjedaju [[Otomansko carstvo|Turci]]. Kada se [[Slavonija]] počela oslobađati turske vlasti, austrijske vlasti na rijeci [[Sava|Savi]] formiraju vojni kordun za obranu od Turaka.
<br />
Do [[1808]]. godine Vrbanja pripada pod [[Petrovaradin]]sku pukovniju a nakon toga ulazi u sastav Brodske regimente sa sjedištem u [[Vinkovci]]ma, odnosno u 12. kompaniju spomenute regimente sa sjedištem u Drenovcima. Od tada se područje tih sela koja su se nalazila u toj 12. kompaniji nazivaju ''[[Cvelferija]]'' (od njemačkog ''zwölf = cvelf'' što znači dvanaest).
[[1873]]. ukinuta je [[Vojna krajina]] i od tada se sela na ovom području počinju razvijati.
Red 162:
== Obrazovanje ==
Škola u Vrbanji osnovana je [[1831]]. godine po naredbi pukovnijskog zapovjedništva Brodske regimente. Od [[1873]]. godine vrbanjska općinska škola reformirana "Pučku školu" sa četiri razreda i s nastavom na [[hrvatski jezik|hrvatskom jeziku]]. Škola u Soljanima utemeljena je [[1830]]. godine kao pučka učionica s jednim učiteljem, a početkom [[20. stoljeće|20. stoljeća]] prerasta u četverorazrednu školu.
<br />Škole koje sada djeluju na području općine su:
* OŠ "[[Mara Švel-Garmišek]]" Vrbanja
* OŠ "[[Josip Kozarac]]" Soljani
Red 184:
{{Vukovarsko-srijemska županija}}
{{Naselja Cvelferije}}
[[categoryKategorija:Vukovarsko-srijemska županija]]
 
[[en:Vrbanja]]
Red 192:
[[it:Vrbanja]]
[[nl:Vrbanja]]
[[sr:Врбања (општинаХрватска)]]