Spahija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
→‎Rivalitet spahija i janjičara: Ispravka turskog prevoda; ispravka gramatike.
Red 32:
== Rivalitet spahija i janjičara ==
 
Kako su spahije (i timarske i sultanove) bili isključivo regrutirani među etničkim [[Turci]]ma, tako su oni sebe držali za vrednije borce od djece [[Kršćani|kršćanskih]] seljaka što su u osnovi janjičari bili, tako da bi i najmanja greška koju bi janjičari napravili (a koju su ovi jedva dočekali da dokažu svoju superiornost) bila dovoljna da između dvije vojske izbije svađa. Zato i danas u [[Turska|Turskoj]] postoji uzrečica "Atlı er başkaldırmaz", koji se odnosi na neposlušnogneposlušne janjičarajanjičare, a u prevodu glasi "OstaviKonjanici konjanikase nane mirubune".
 
Od sredine [[16. vijek|16. st.]] [[janjičari]] su počeli dobijati sve veći značaj u vojsci, iako su i spahije ostale važan faktor carske vojske i zadržali svoj uticaj na otomansku vlast. Pri kraju [[17. vijek|17. st.]] spahije su zajedno sa svojim suparnicima janjičarima, de facto vladari na početku vladavine sultana [[Murat V.|MuratMurata IV.]] Za janjičarske pobune [[1826]], spahije su odigrale važnu ulogu u gušenju njihove pobune i njihovom kasnijem raspuštanju.
 
Dvije godine kasnije su spahije doživjeli istu sudbinu kao janjičari - sultan [[Mahmud II.]], je zbog reorganizacije vojske u evropskom duhu ukinuo dotadašnju spahijsku konjicu. Ipak njihovo ukidanje prošlo je bez krvoprolića, stari spahije mogli su do smrti uživati svoj timar, a mlađi su se mogli priključiti novoj armijskoj konjici.