Sioux – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rescuing 2 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
Rescuing 3 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.9.2
Red 7:
Najranija poznata pradomovina Siouxa bilo je područje [[Močvara|močvarnih]] predjela rižinih [[jezero|jezera]], u današnjoj Minnesoti. Ovo je kraj poznat po tome što ga naseljavaju plemena veoma ratobornih plemena Chippewa ili Ojibwa Indijanaca, živjeli su od sakupljanja samonikle divlje vodene riže ([[Zizania aquatica]]). [[Chippewa]] Indijancima veoma srodni [[Menominee]] /(Malhomines = označava vodenu rižu)/ bili su toliko ovisni o ovoj biljci da su dobili naziv koji u prijevodu znači (Fr. Folles Avoines: "the wild oats people ili 'narod divlje vodene riže' [http://tinyurl.com/c9tv5]. Chippewa Indijanci, njihovi vječni neprijatelji nazivali su Siouxe Nadowessi, [[Francuzi]] se u to preoblikovali na Nadowessioux, odnosno jednostavnije Sioux (izgovara se 'su', u [[množina|pluralu]] 'suz'). Značenje ovog Chippewa-(možda pogrdnog ?) naziva je 'male [[zmije]]'. Pošto Siouxi nisu bili 'pleme' nego [[konfederacija]] od 7 'vatara' svako pleme imalo je poseban naziv za sebe, odnosno za konfederaciju. Plemena kolektivno nazivana [[Teton]] sebe ili konfederaciju nazivala su Lakota (='saveznici'), Indijanci Dakota, po kojima su dvije savezne američke države ([[North Dakota]] i [[South Dakota]]) dobile ime općenito su poznati (unutar anglofonske zajednice ) kao Santee. Treća zajednica srodnih plemena nama poznati kao [[Yankton]] sebe su nazivali Nakota. Od ovih Nakota, jedna grupa Wazikute Indijanaca (od Yanktonai Siouxa) odvojila se i priključila lovcima na bizone poznatim kao [[Plains Cree]]. Oni dan-danas sebe nazivaju Nakoda. Nakoda (poznatiji kao Assiniboin) i Nakota Indijanci se ne smiju brkati, ali rođaka imaju na obije strane.
 
Neka plemena Siouxe su nazivali 'rezači vratova' , tako su ih Vrane nazivali Mar-an-sho-bish-ko u značenju "cutthroats.", Komanči Túyetchíske, [[Arapaho]] Indijanci Natni ili Natnihina, [[Caddo]] Indijanci (Tsaba'kosh ili Ba-akush',) sve u istom značenju (' "cutthroats.'); [[Ute]] [[Indijanci]] zvali su ih Pámpe Chyimina (ili Hand Cutters), sami sebe ('službeno') kao plemena saveza zvali su Ocheti shakowin = "Seven Council Fires" [http://www.lakotawritings.com/The_Lakota.html] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20060213055902/http://www.lakotawritings.com/The_Lakota.html |date=2006-02-13 }}
 
 
Red 14:
 
[[Datoteka:Gall, or Gaul. Fighting leader of the combined Sioux tribes in the battle of Little Big Horn (From L. D. Greene Album). - NARA - 533088restoredh.jpg|thumb|left|Ratnica iz plemena Sioux]] Siouxe isprva nalazimo u području rižinih polja u Minnesoti osobito se navode jezera Mille Lacs. Indijanci iz ovih krajeva (Menominee, Chippewa i Siouxi) želi su ovu biljku i koristili je u prehrani. Borba za prevlast nad poljima riže između Chippewa i Siouxa dovela je do progona Siouxa iz tih krajeva. Oni rijeku Missouri prelaze prije 1750. Na području [[Black Hills]]-a nalazimo ih 1765.
1862. Mala Vrana (Little Crow [http://www.mnsu.edu/emuseum/history/mncultures/littlecrow.html] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20090126230952/http://www.mnsu.edu/emuseum/history/mncultures/littlecrow.html |date=2009-01-26 }}) napravio je pokolj u [[Minnesota|Minnesoti]] pobivši 700 naseljenika i 100 vojnika. Kasnije su još dva datuma veoma značajna u njihovoj povijesti. To je pobjeda [[Bik Koji Sjedi|Bika Koji Sjedi]] (Sitting Bull, ili Tatanka Yotanka [http://us.history.wisc.edu/hist102/bios/5.html] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20051218072444/http://us.history.wisc.edu/hist102/bios/5.html |date=2005-12-18 }}) koji je 1876. sa svojim Siouxima i još nekim saveznicima potukao pukovniju generala Custera i mnogobrojnih dobrovoljaca na rijeci Little Bighorn [http://www.pbs.org/weta/thewest/people/a_c/custer.htm]. Ovoj bitki prethodila je i malo spominjana borba na [[Devils Tower]]u [http://www.nps.gov/deto/]. Ovdje su veoma žestok otpor priredili manje pokretni starci koji nisu mogli pratiti tempo plemena. Bik Koji Sjedi tražio je najpovoljniji položaj za pružanje otpora dobro opremljenoj američkoj vojsci [http://members.tripod.com/~RFester/lakota.html].
 
Drugi značajan ali tužan događaj zbio se 1890., kada je izvršen veliki pokolj nad plemenom Miniconjou, u kojemu su najviše stradali žene i djeca. Ovaj događaj baca veliku ljagu na [[Američka povijest|američku povijest]], poznat je kao Pokolj kod Wounded Kneea [http://www.lastoftheindependents.com/wounded.htm]. Čest moto članova AIM-a (American Indian Movement) je 'remember Wounded Knee' [https://web.archive.org/web/19981203035718/http://members.aol.com/Nowacumig/chrono.html].
Red 30:
Konj je još jedan simbol kulture i Siouxa i drugih prerijskih skupina. Konj je simbol bogatstva, za njega se kupuju žene; čovjek bez konja je nitko i ništa, on nema nikakvog ugleda.
 
[[Šaman]]i su igrali značajnu ulogu među Siouxima. Postojali su i šamani-berdaši, bili su rašireni među mnogim plemenima, kao kod Indijanaca [[Navaho]] (koji su ih nazivali "Nadle"), Illinois-Indijanci također ih poznaju, i drugi. Siouxi su ih zvali "winktes". Šaman-berdaš bio je veoma utjecajan, on je nosio žensku odjeću, a u borbi nije smio nositi 'muško' oruzje. Berdaše se veoma poštivalo, ali su se istovremeno pravile i šale na njihov račun. Oni su svakako bili homoseksualci, a među njima (općenito) bilo je i brakova. Riječ berdaš (u Engl. "bardache,") vuče porijeklo od perzijskog "bardaj", u značenju pasivnog homoseksualnog partnera [http://www.nu-woman.com/berdache.htm] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20051224095836/http://nu-woman.com/berdache.htm |date=2005-12-24 }}.