Sveta zemlja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 6:
 
== Religijski pojam ==
Sveta zemlja kao što i ime kaže ima veliko značenje za tri svetske religije: [[hrišćanstvo]], [[judaizam]] i [[islam]]. U Svetoj zemlji se nalaze značajna religijska mesta, od svetog grada [[Jerusalim]]a, [[Vitlejem]]a, [[Hebron]]a, brda [[SionSionska (brdo)|Siongora]], [[Maslinska gora]], [[Nazaret]], [[Kedronska dolina]], [[Sinaj]], [[Jerihon]], [[Galilejsko jezero]], reka [[Jordan (reka)|Jordan]], i dr.
 
=== Za Hrišćane ===
je ovo mesto rođenja hrišćanske vere, mesto gde se rodio ([[Vitlejem]]), gde je prorokovao (Nazaret), i mesto smrti i vaskrsnuća Isusa Hrista ([[Jerusalim]]). [[Biblija]], kao sveta knjiga opisuje događaje i predanja sa područja Svete zemlje. Jedna od najvažniji odredišta prilikom pokloničkih putovanja hrišćana iz celog sveta je sveti grad Jerusalim, i staza bola koja vodi do brda [[Golgota]] gde je Grob Spasitelja i crkva Hristovog vaskrsenja (''saborna crkva Hristovog groba''), koja se smatra centrom hrišćanskog sveta.
 
=== Za Jevreje ===
je ovo Zemlja od Boga, "obećana" jevrejskom narodu. U njoj se nalazi veliki Hram u [[Jerusalim]]u, tu je i pećina Makpela ([[Hebron]]) gde počivaju skoro svi jevrejski preci, tu je i grob kralja [[David (kralj)|Davida]] i dr. (na brdu [[Sion (gora)|Sion]]), grobovi proroka i sudija ([[Kedronska dolina]], [[Maslinova gora]]...), mesto polaganja zavetnog kovčega sa Deset božjih zapovesti (danas Nabulus), moralni kodeks kod Jevreja.
 
=== Za muslimane ===