Lijepa naša domovino – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: vraćena izmjena mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
oznake: vraćena izmjena mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 1:
Hrvatska
 
== Muzičke prerade i naslov ==
Ne zna se kako je izgledao izvorni napjev. Prvi poznati zapis potječe od Vatroslava Lichteneggera, pjevačkog pedagoga, iz [[1861]]. godine. Slušao je kako pjevaju njegovi učenici (učiteljski pripravnici) i zabilježio note, ''“ukajdiv melodiju onako kako su mu pripravnici pjevali”'' (F.Ks.Kuhač). Lichtenegger je priredio skladbu za muški četveropjev. Godine [[1862]]. njegova je verzija objavljena u ''“Sbirci različitih četveropjevah mužkoga zbora”'' (svezak II, broj 9) Narodnoga zemaljskoga glazbenog zavoda u Zagrebu.
 
U godinama koje su uslijedile, popijevka se pojavljivala u raznim zbirkama pod naslovom “Hrvatska Domovina”, a pod imenom “Liepa naša” nalazimo je prvi put [[1864]]. godine u zbirci ''“raznih četveropjev(h) što ih izdade Glazbeno društvo duh(ovne) mlad(eži) Zag(rebačke)"''.
 
Ta dva naslova su se izmjenjivala do [[1890-e|1890-ih]] godina, kada se kao naslov uvriježio prvi stih, “Lijepa naša domovino”.
 
Bilo je i drugih glazbenih varijanata nakon Lichteneggera. Popijevka se uređivala za različite zborove i pritom mijenjala,
 
== Tekstualne prerade ==