Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 39:
Oprosti, ali u pravu je. “Inkarnacija” stadiona? Kolega, uozbiljite se. :P --[[Korisnik:Igor Windsor|Igor Windsor]] ([[Razgovor sa korisnikom:Igor Windsor|razgovor]]) 23:17, 23 august 2021 (CEST)
:Pa teško i “utjelovljenje” u ovom kontekstu. Eventualno “verzija”, “varijanta” ili “izdanje”… Mada za uvod IČ-a taj detalj zaista nije baš bitan. --[[Korisnik:Igor Windsor|Igor Windsor]] ([[Razgovor sa korisnikom:Igor Windsor|razgovor]]) 23:20, 23 august 2021 (CEST)
 
== Breme bijelog čovjeka ==
 
Hello Edgar ! Imam malu dvojbu. Ovako: možda se po naški kaže »poema« a ne »poezija«, to bi već bila stvar o odabiru riječi (mislim, štokavski leksikon). No za mene razlika između jednog i drugog je to što poema je dulja i ima složeniju narativnu strukturu. Poezija je jedna upečatljiva slika koja se razvija u nekoliko osjećanja i protureakcija. Poema je prava priča (pa čak može bit roman!) ali – u stihovima. ''Pjesma o Hildebrandu'', ''Judita'' ili ''Gorski vijenac'' su poeme, dok Miloševa ''Sumatra'' je poezija. Potom Rimbaud piše duge poezije, dok ''The Rime of the Ancient Mariner'' je poema. Glavno pitanje je: koliko različitih scena na pozornici se mijenja i koliko osoba se pojavljuje? Da li taj lirski tekst liči više na sliku jednog slikara ili više na kazališnu predstavu? U prvom slučaju je poezija, u drugom je poema. Nešto sam pojednostavio ali u biti je to. Po mome dakle Kiplingov tekst je poezija, ili pjesma. A vjerojatno nesporaznum dolazi sa engleskog, jer oni to sve stavljaju pod imenicom »poem« pa da bi razlikovali jednog od drugog, kažu jednostavno »a poem« (što može biti »a sonet« ili »a ballad«) ili »epic poem« (na pr. ''Paradise Lost''). Ne znam da li se slažeš, pak sam članak ostavio neizmijenjen. Tako od mene. --[[Korisnik:Inokosni organ|Inokosni organ]] ([[Razgovor sa korisnikom:Inokosni organ|razgovor]]) 00:37, 28 august 2021 (CEST)
 
:: Ok važi, sve je jasno ;) Onda neka bude pjesma. Hvala--[[Korisnik:Inokosni organ|Inokosni organ]] ([[Razgovor sa korisnikom:Inokosni organ|razgovor]]) 00:59, 28 august 2021 (CEST)