Pascal (programski jezik) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
oznake: vizualno uređivanje mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje napredna mobilna izmjena
m Formalne korekcije: 2 tipfelera
oznake: vizualno uređivanje mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje napredna mobilna izmjena
Red 27:
U ''direktive'' spadaju ''deklaracije'' (konstanti, varijabli, labela, procedura i funkcija), ''definicije'' (tipova podataka), te tri osnovne vrste naredbi za ''sekvenciju'' (tok), ''iteraciju'' (ponavljanje) i ''selekciju'' (izbor).
 
Po pravilu naredbe moraju završavati znakom ''točka-zarez'' (<code>;</code>), osim ako je naredba zadnja u ''dosegu'' (bloku, proceduri, funkciji ili programu), u kojem slučaju se može izostaviti, ali je dobra praksa ipak staviti <code>;</code> iza svake naredbe, zbog eventualnih kasnijih dodavanja novih naredbi. Izuzetak je i zadnja naredba prije ključne riječi <code>else</code> u [[If-Then-Else]] konstrukciji, ali u ovom se slučaju može smatrati da je ''If-Then-Else'' jedna naredba, posebna vrsta i drugačija od ''If-Then''. Za <code>else</code> naredbu, ako je dio <code>case</code> konstrukcije, ne vrijedi ovaj "izuzetak". Ovo je jedna od karakteristika Pascala koje ga razlikuju od jezika kao što su ''C'' i ''C++'', koji zahtijevaju točka-zarez iza svake ''if-then'' naredbe, što praktično znači da se <code>else</code> u C/C++ prevodiocima smatra posebnom naredbom, umjesto dijelom jedne strukture ''If-Then-Else'', kao u Pascalu, a točka-tarezzarez služi kao ''terminator'' naredbi, umjesto kao ''separator'', što je slučaj u Pascalu.
 
Blokovi naredbi se zatvaraju izmedju ključnih riječi <code>begin</code> i <code>end</code>, što je još jedna od karakterističnih razlika Pascala u odnosu na jezike [[C (programski jezik)|C]], [[C++]], [[C Sharp|C#]], [[Java (programski jezik)|Java]] itd, koji koriste vitičaste zagrade <code>{ }</code>. Ponekad se u programerskom žargonu ovi jezici nazivaju ''jezici vitičastih zagrada'' (engl. ''curly-brace languages'').