Milorad Vukojičić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 5:
Rođen je [[1917]]. godine u Pljevljima. Posle Bogoslovije u Sarajevu rukopoložen je za đakona i sveštenika 1940. godine.
 
U drugom svetskom ratu je bio pripadnik četničkih snaga. Prema prvobitno iznetim svedočenjima, pop Milorad Vukojčić je bio egzekutor četničke [[crne trojke]] koji je ubijao partizane spijunešpijune u Pljevljima i porodice partizanskih boraca. Noću, između 6. i 7. aprila 1944, u vreme nemačkog [[garnizon]]a u Pljevljima, Vukojčićeva "crna trojka" je prema navodima optužbe krenula u hapšenje žena partizana i simpatizera [[narodnooslobodilačka borba Jugoslavije|partizana]]. Tada su uhapšene Zora Karamatijević, Ljubica Stojkanović, Savka Matović, Milica Janketić i Mileva Žugić, priča sin jedne od žrtava.<ref name="inicijativa"/> Zajedno sa ostalim ženama tada je ubijena i majka poznatog glumca [[Mihajlo Janketić|Miše Janketića]], Milica.<ref>http://www.slobodnaevropa.org/content/article/856243.html Politika ili vjera</ref> Ipak, navodi se da su najveći zločini počinjeni u martu i aprilu [[1944]]. godine kada je ubijeno više osoba.<ref>http://www.slobodnaevropa.org/content/article/856243.html Politika ili vjera</ref> U to vreme je u okupiranim Pljevljima bila nemačka uprava. Milorada Vukojičića su zbog ovakvih navoda nazivali i "Pop Maca" (diminutiv od reči "macola", sa značenjem "čekić") i "Pop Koljač".
 
Nakon oslobođenja, presudom vojnog suda u Pljevljima, osuđen je kao neprijatelj naroda na [[smrt]]. Jedan od očevidaca govori: "''Sjećam se njegovog dovođenja u grad. Bila je neka radna akcija, a građani su, kad su čuli da su doveli popa Macu, nagrnuli na njega. Jedva ga je obezbjeđenje uspjelo spasiti, htjeli su da ga linčuju''."<ref name="inicijativa"/> ''Pop koljač'' je osuđen na smrt [[vješanje]]m. "''Počeo je da plače, tražio je milost. Tada je čitava ta dvorana, koja je bila prepuna, više se tu stajalo nego sjedjelo, skoro eksplodirala. Tražili su javna vješala''", svjedoči Matović.