Napulj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 134:
|država = {{flag|Italija}}
}}
Historijski centar Napulja uvrštenouvršten je na [[UNESCO]]-v [[popis mjesta svjetske baštine u Evropi]]. Iako je jedan od najljepših gradova u Evropi i bogat spomenicima koja svjedoče o njegovoj bogatoj prošlosti, zaobišao ga je masovni turizam, jer se više posjećuju obližnji atraktivni lokaliteti. Naime, u blizini Napulja, u podnožju [[Vezuv]]a, nalaze se u [[Herkulanej]] i [[Pompeji]], gradovi koje je u 1. vijeku zatrpao vulkanski pepeo tokom erupcije Vezuva, a koji je danas glavna meta brojnih turista.
 
Unutar grada postoje mnoga atraktivna mjesta, poput brojnih dvoraca:
* Novi dvorac (''Castel Nuovo'' ili ''Maschio Angioino'') u samom središtu grada; na popisu svjetske baštine. Castel Nuovo je svjedočio mnogim historijskim vjerskim događajima: godine 1294., papa [[Celestin V.]] je abdicirao u dvorani dvorca, nakon čega je opet tu, kardinalskim kolegijumom izabran papa [[Bonifacije VIII.]].
* [[Normani|Normanski]] dvorac dell'Ovo (Jajoliki dvorac) izgrađen je preko rimske utvrde iz 5. vijeka na otoku Megarides, na kojemu su [[Antička Grčka|Grci]] iz [[Cumae]] osnovali prvo naselje.
* Dvorac Capuano
* Dvorac sv. Elma (''Castel Sant'Elmo'') je zvjezdolikog tlocrta, a izgrađen je 1329. godine.
 
Najvažniji trg je Trg plebiscita (Piazza del Plebiscito) koji je započeo bonapartski kralj [[Joachim Murat]], a završio burbonski kralj [[Ferdinand IV. Napuljski]]. Njega čine na istoku Kraljevska palača, a na zapadu crkva sv. Franje Paolskog (San Francesco di Paola) čije se kolonade protežu na obje strane. U blizini je i Teatar sv. Karla (''Teatro di San Carlo'') kojekoji je najveća operna kuća u Italiji i najstarija aktivna [[opera]] u Evropi, osnovana 1737. godine. U Napulju je već 1224. osnovan univerzitet.
 
[[Nacionalni arheološki muzej u Napulju|Nacionalni arheološki muzej]] posjeduje najveću i najbogatiju kolekciju [[Umjetnost starog Rima|rimskih umjetnina]] (iz Pompeja i Herkulaneja), ali i zbirku [[Umjetnost stare Grčke|djela iz stare Grčke]] i [[renesansa|renesanse]].