Dagestan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 39:
'''Republika Dagestan''' ([[Ruski jezik|Ruski]]: Респу́блика Дагеста́н), je jedna od republika u sastavu [[Rusija|Ruske federacije]]. To je najveća ruska republika u severnom Kavkazu, kako u površini tako i u stanovništvu.
 
Reč ''Dagestan'' ili ''Dagstan'' dolazi iz [[Turkijski jezici|Turkijskogturkijskog]] izraza za ''zemlju planina''.
Dagestan ima površinu od 50.300 km². Ima 2.576.531 stanovnika. Dagestan predstavlja višenacionalnu sredinu sa sledećim nacionalnostima.: [[Avari (Kavkaz)|Avari]] (29.4%), [[Dargini]] (16.5%), [[Kumjuki]] (14.2%), [[Lezgini]](13.1%), Laki (5.4%), [[Rusi]](4.7%), [[Azeri]](4.3%), Tabasarani(4.3%), [[Čečeni]](3.4%). službeni jezik je [[Ruski jezik|ruski]], a govori se preko 30 lokalnih jezika.
== Istorija ==
Najstariji zapisi govore o državi zvanoj [[Kavkaska Albanija]] na jugu. Severni delovi su bili konfederacija paganskih plemena. U prvom veku posle Hr. Kavkaska Albanija je vladala današnjim [[Azerbejdžan]]om. Borili su se sa Rimljanima i Persijancima i rano su prešli na hrišćanstvo. Persijski Sasanidi su u petom veku sagradili jaku tvrđavu zvanu Kaspijaska vrata, a severni deo Dagestana su poharali [[Huni]], a posle njih [[Avari (Kavkaz)|Avari]]. Avarska država je postojala u Dagestanu u seni [[Hazari]]je i kalifata sve o devetog veka. [[Arapi]] su pobedili Persijance u 7. veku, pa onda i Hazare, tako da je islam postao glavna religija u gradskim centrima. Avarska država je potpuno nestala u 12. veku, a albansko hrišćanstvo nestaje do 15. veka.