Podunavski okrug – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Dodala činjenice o načelniku okruga izvor www.podunavskiokrug.rs
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
 
Red 31:
Sedište okruga je grad [[Smederevo]]. Smederevo je bilo prestonica srpske države u XV veku - tu je bio smešten dvor u vreme tadašnjeg srpskog vladara Đurađa Brankovića. Danas se u ostacima smederevske tvrđave, završene [[1430]]. godine, naziru nekadašnji dvor, kapele i zgrade za vladarsku porodicu. Na starom smederevskom groblju nalazi se crkva iz XV veka za koju se pretpostavlja da je bila porodična grobnica [[Đurađ Branković|Đurađa Brankovića]] i o njoj se pričaju mnoge legende.
 
U privrednom pogledu Smederevo je danas jedan od vodećih gradova u Srbiji. Načelnik Podunavskog upravnog okruga od avgusta 2020. godine je dr Jasna Avramović.
Dr Jasna Avramović rođena je 2. decembra 1959. godine u Smederevu. Završila je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj”, a potom Gimnaziju „Jovan Janićijević“ u Smederevu 1978. godine. Na Medicinskom fakultetu diplomirala je 1985. godine, a odmah po diplomiranju počinje da radi kao lekar u Zdravstvenom centru „Sveti Luka“ u Smederevu u školskom dispanzeru. Od 1990. godine radila je na infektivnom odeljenju.
 
U Beogradu 1995. godine završava s uspehom specijalizaciju iz oblasti infektivnih bolesti, a 2000. godine postaje načelnik Infektivnog odeljenja u smederevskom zdravstvenom centru.
Za predsednika Opštine Smederevo prvi put je izabrana 2004. godine. U periodu od 2008. do 2012. godine obavljala je funkciju zamenika gradonačelnika. U periodu od 2012. do avgusta 2020. godine obavljala je funkciju gradonačelnika Grada Smedereva, nakon čega je Rešenjem Vlade Republike Srbije postavljena za načelnika Podunavskog upravnog okruga.
{{Okruzi Srbije}}
{{Commonscat|Podunavlje District}}