Helenistička Grčka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznaka: vraćena izmjena
m Poništena izmjena 40993642 korisnika 93.86.34.6 (razgovor) en:WP:NPOV
oznaka: poništenje
Red 47:
[[Datoteka:Venus_de_Milo_Louvre_Ma399-02b.jpg|thumb|120px|left|Miloska Venera]]
 
Rim proglašava rat protiv Makedonije [[171. pne.]] i u Grčku dolazi 100.000 rimskih vojnika i počinju da se jebu njihovim kurcima kao nikada na svetu, a Makedonci su se čudili. [[Makedonija]] nije mogla skupiti ni približno toliko jaku vojsku. Persej nije uspevao da dobije pomoć ostalih grčkih polisa. Međutim loše rimsko vojno vođstvo omogućava Makedoniji da se drži tri godine protiv brojnijih Rimljana. Na čelo rimske vojske u Grčkoj [[168. pne.]] dolazi [[Lucije Emilije Paul]] pa u [[bitka kod Pidne|bici kod Pidne]] nanosi Makedoncima težak poraz. Uhvaćen je Persej i poslan u Rim: nešto kasnije, umro je u tamnici. Makedonsko kraljevstvo je razbijeno na male državice. Kažnjeni su svi polisi, koji su pomagali Makedoniju. Čak su i rimski saveznici [[Rodos]] i [[Pergam]] izgubili nezavisnost.
 
Pod vodstvom avanturiste niskog porekla, Andriska, [[149. pne.]] Makedonci su se pobunili protiv Rimljana. Zbog toga je [[Makedonija]] [[148. pne.]] anektirana i postala je rimska provincija. Bila je prva grčka država, koja je doživela tu sudbinu. Rim zatim zahteva da se raspusti Ahajski savez. Polisi [[Ahajski savez|Ahajskog saveza]] to odbijaju smatrajući da je bolje da se bore za nezavisnost i proglašavaju rat protiv Rima. Većina grčkih gradova stala je na stranu [[Ahajski savez|Ahajskog saveza]]. Čak su i robovi oslobođeni da se bore za grčku nezavisnost. Rimska vojska je došla iz Makedonije i pobedila Grke u [[Korint]]u, a Korint su sravnili sa zemljom.
Red 53:
Celo grčko poluostrvo, izuzev ostrva postaje [[146. pne.]] rimski protektorat. Uvode se rimski porezi, osim u Atini i Sparti. Svim gradovima vladaju rimski lokalni saveznici. Poslednji kralj Pergama, [[Atal III]], umire [[133. pne.]] i ostavlja Rimu svoje kraljevstvo. Time je veći deo Egeja došla pod rimsku vlast kao provincija Azija.
 
Konačni pad Grčke dolazi [[88. pne.]] ,kada je pontski kralj [[Mitridat VI]] ustao protiv Rimljana i pobio 80.000 Rimljana i rimskih saveznika u gradovima Male Azije koje je prethodno osvojio. Iako [[Mitridat VI]] nije bio Grk, mnogi grčki gradovi (uključujući Atinu) zbacuju pro-rimsku vlast i pridružuju se Mitridatu. Kada je [[Lucije Kornelije Sula]] proterao Mitridata iz Grčke, Rimljani su se osvetili nekim grčkim gradovima.
 
== Umetnost u doba helenizma ==
Ranom helenizmu pripada jedno od najboljih i u svojoj vrsti najuspelijih vajarskih dela celokupne antičke umetnosti. To je figura [[Nika sa Samotrake|Nike sa Samotrake]] ("pobeda"), koja među antičkim skulpturama Luvra zauzima jedno od najistaknutijih mesta.