Dimitrije Ljotić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 57:
Još tokom juna [[1941]]. godine, Ljotić i četnički vođa [[Draža Mihailović]] su uspostavili vezu povodom međusobne saradnje.<ref>http://www.znaci.net/00001/11_4.htm</ref> Kasnije su njihovi odnosi varirali sukladno Mihailovićevom odnosu prema Nemcima.
 
Nakon pada Komesarske uprave utemeljena je kvislinška vlada na čelu s [[Milan Nedić|Milanom Nedićem]], kojeg je na to mesto predložio upravo Ljotić.<ref name="feljton13">[http://www.sedmica.co.yu/feljton86.htm Slaviša Perić: Dimitrije Mita Ljotić i njegov ZBOR (13) - Stvaranje vlade Milana Nedića], Pristupljeno 20. 4. 2013.</ref>. I u ovu vladu su ušla dva člana Zbora.<ref name="feljton13"/>. 7. septembra 1941. počeo je sa izlaženjem i nedeljnik ''Naša borba'' eksplicitno ljotićevske orijentacije. Među njegovim saradnicima su bili ministar prosvete [[Velibor Jonić]] i njegov zamenik Velmar-Janković. Propagandna aktivnost ovog lista svodila se prvenstveno na [[antisemitizam]], a onda i na antimasonstvo, [[antikomunizam]], veličanje [[Hitler]]ovih pobeda, uz propagiranje fašističke literature, pre svega, tekstova i knjiga Dimitrija Ljotića.<ref>http://www.znaci.net/00001/21_10.htm</ref>
 
Jedan od dvojice ljotićevaca u kvislinškoj vladi - [[Mihailo Olćan]] predložio je formiranje Srpske dobrovoljačke komande tj. dobrovoljačkih jedinica koje bi se borile protiv partizana. Ljotićevi dobrovoljački odredi bili su stranačka vojska [[Zbor]]a koja se uglavnom sastojala od mladih profašističkih dobrovoljaca.<ref>http://www.znaci.net/00001/40_28.htm</ref> Te jedinice naoružane su od nemačkih vlasti. Svrstavanjem uz okupatora i učešću u [[Masakr u Kragujevcu|Kragujevačkom masakru]], Ljotićeve jedinice su u narodu uglavnom postale omražene. Dana 22. novembra 1941. [[Srpski dobrovoljački korpus (Drugi svetski rat)|Srpski dobrovoljački korpus]], žandarmerija i [[četnici Koste Pećanca]] stavljeni su pod jedinstveno zapovedništvo pod zajedničkim imenom Šumadijski korpus<ref name="feljton14">[http://www.sedmica.co.yu/feljton87.htm Slaviša Perić: Dimitrije Mita Ljotić i njegov ZBOR (14) - Formiranje dobrovoljačkih jedinica], Pristupljeno 20. 4. 2013.</ref>. Taj korpus potpadao je pod zapovedništvo 113. nemačke divizije i kao takav učestvovao je u borbama protiv partizana<ref name="feljton14"/>.