Mrnjavčevići – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Poreklo: pisalo je Mršavčević umesto Mrnjavčević, pa sam ispravila
Red 25:
Prema Orbinu, oni vode poreklo iz dalmatinskog zaleđa. Njihov otac je bio osiromašeni vlastelin Mrnjava ili Mrnja iz Livna, koji se zatim preselio kog Blagaja na Neretvi. Odatle ga je car Dušan pozvao sebi na dvor. Na ovo ime podseća i Mrnjan (-{Merganus}-), koji se pominje u jednoj povelji iz oko 1280. godine u Trebinju kao kaznac kraljice Jelene. Da je njihovo poreklo vezano za ove oblasti svedoči i prvi pomen Uglješe, koji je 1346. bio kratko vreme namesnik cara Dušana u Trebinju.
 
Po Halkohondilu, jedna od braće je bio peharnik, a drugi konjušar na dvoru cara Stefana. Vukašin se tek marta 1350. godine javio prvi put kao župan u Prilepu. Od tada je počeo nagli uspon braće MršavčevićMrnjavčević, koji je vezan za makedonske, južne delove srpske države.
 
U narodnoj epskoj poeziji pominje se i treći brat, Gojko, ali on nije poznat u istoriji. Međutim, u istoriji je poznata njihova sestra Jelena, koja se okok 1350. godine udala za [[Nikola Radonja|Nikolu Radonju]], najstarijeg sina sevastokratora [[Branko Mladenović|Branka Mladenovića]], gospodara [[Ohrid]]a, pretka potonjih [[Brankovići|Brankovića]].