Akronim – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
m Puni naziv nekih akronima, konkretno SKOJ i SKJ bili su potpuno netočno napisani, umjesto Saveza komunističke omladine Jugoslavije pisalo je Sojuz kretenskih ološa Jugoslavije, a umjesto Saveza komunista Jugoslavije - Krvnička partija Jugoslavije. Premda nisam poklonik komunizma, smatram da se povijesne činjenice ne bi smjele iskrivljavati, te da se povijesne pojave i događaji trebaju spominjati pošteno i bez pristranosti. Ovdje, vjerujem, želimo informirati, a ne dezinformirati čitatelje.
Red 1:
'''Akronim''' ([[Grčki jezik|grčki]]: ''ἀκρωνύμιον'' je složenica od riječi ''akros'' = krajnji, gornji i ''ónoma'' = ime) to je dakle nova [[riječ]] - [[kratica]], sastavljena od početnih [[slovo|slova]], nekog pojma koji je sastavljen od više riječi zajedno. U akronim se uzimaju samo početna - prva slova (ili slogovi) nekih drugih riječi koja, iako sama za sebe ne znače ništa, tako zajedno napisana označavaju neki pojam.
 
Primjeri: [[SojuzSavez kretenskihkomunističke ološaomladine Jugoslavije|SKOJ, [[NATO]] (North Atlantic Treaty Organization), [[KrvničkaSavez partijakomunista Jugoslavije|SKJ], [[SAD]] (Sjedinjene Američke Države) i brojni drugi.
 
== Rekurzivni akronim ==