Sovjet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Sovjet''' ([[ruski]]: ''совет'', savjet ) izvorno je bio ''radnički savjet'' (radničko vijeće) u kasnim danima [[Rusko Carstvo|Carske Rusije]].
Kasnije su '''Sovjeti''' bili predstavnički organi vlasti u [[Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika|Sovjetskoj Rusiji]] i nekim drugim državama od [[1917]] do [[1922]] godine, a od [[1922]]. do [[1991]]. u [[Sovjetski Savez|Sovjetskom Savezu]].
== Historija ==
Red 9:
 
Ovaj poklič počeli su koristiti i neki drugi [[Marksizam|Marksističko]] - [[Lenjinizam|Lenjinistički]] pokreti, kao [[Komunistička stranka Kine]] u [[Kina|Kineskoj Sovjetskoj Republici]] prije ''Velikog marša''.
Po dolasku ''boljševika'' na vlast, ''sovjeti'' su se proširili na svako tijelo koje bi bilo sastavljeno od ''sovjetskih predstavnika'' kako po hijerarhijskoj strukturi tako i po republičkom principu teritorijalne podjele zemlje. Na vrhu te piramide sovjetske vlasti bio je '''Vrhovni Sovjet''' ([[ruski]]: ''Верховный Совет'') koji je osnovan u novembru [[1922]].
 
Učvršćivanjem sovjetske vlasti i lokalna državna tijela nazvana su ''sovjeti'', sa pridjevima koji bi označavali administrativni nivo, kasnije se uvriježilo kraćenje tih naziva, tako je: ''gorsovjet'' ([[ruski]]: ''городские совет'', gradski savjet), ''rajsovjet'' (''районные совет'':, savjet mjesne zajednice), ''selsovjet'' (''selskij sovjet'', seoski savjet).
 
== Note ==