Arsenije III Crnojević – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 109.60.43.75 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 87.116.177.205
oznaka: vraćanje
Red 29:
 
== Život ==
Arsenije je rođen na [[Cetinje|Cetinju]], po("od nekimCetinja historijskimroždenijem", izvorimakako kaoje devojčicagovorio). Poreklom je bio od crnogorske vladarske porodice [[Crnojevići|Crnojevića]].
 
Kao patrijarh putovao je [[1683]] u [[Jerusalim]].
Red 64:
Punih 11 godina patrijarh nije imao u Ugarskoj stalno sedište, nego je stanovao u Sentandreji, Kovinu, Sirigu, Hopovu, Sečuju, Futogu i Pakracu, uređujući srpsku crkvu. 8/10 1701. naložio mu je car da mora stanovati u Sentandreji. Sproveo je reorganizaciju pravoslavne crkve u Ugarskoj, Hrvatskoj i Slavoniji, koja je kao sastavni dio pećke patrijaršije bila organizovana u tim krajevima i za vreme Turaka, osnivao je nove episkopije, postavljao je episkope i sređivao u srpskoj crkvi haotičko stanje, ratom prouzrokovano. Neretko je dolazio u sukob sa katoličkim klirom, koji je ometao njegov rad i propagirao uniju. Borba protiv unijaćenja srpskog naroda u Austriji bila je patrijarhov primarni posao. Stoga ga je Leopold I sklonio iz Slavonije (1701), zatočio u Sentandreju, oduzeo mu patrijaraški naslov i ograničio prava.
 
Posle smrti Leopolda I Arsenije se obratio novom caru Josifu I za zaštitu srpskih privilegija, obećavajući mu svaku pomoć protiv svih neprijatelja njegovih zemalja. Novom caru bili su potrebni dobri ratnici. Shodno tome on je već 24. februara 1706. potpisao u Beču ukaz kojim je partijarhu, kliru i narodu srpskom potvrdio sve privilegije koje je Leopold I izdao, kao i sve milosti i slobode koje su Srbi do tada uživali.<ref>R. Grujić 1906, 4-5.</ref>
 
== Rakocijev ustanak i smrt ==