Hanefijski mezheb – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
+
Red 1:
{{Izvor}}
'''Hanefijski mezheb''' ([[Arapski jezik|arapski]]''' '''الحنفي) je jedan od četiri priznata [[mezheb]]a (pravne škole) u [[Islam]]u . Njega je osnovao [[imam]] [[Ebu Hanifa]] koji je rođen u Kufi. Ebu Hanife je već kao dječak učio kod poznatih učenjaka i već tada je pokazivao svoju veliku oštroumnost, njegovi učitelji su mu već kao veoma mladom povjeravali držanje raznih tribina kao i učešće u raznim debatama. Ebu Hanife je za svog života zatekao i nekoliko [[Ashabi|ashaba]]. Iz Hanefijske pravne škole je izašao veliki broj učenjaka, a najpoznatiji među Ebu Hanifinim učenicima jeste [[Ebu Jusuf]]. Hanefijski mezheb je najrasprostreniji među muslimanima [[Evropa|Evrope]], u [[Turska|Turskoj]], [[Bosna i Hercegovina|BiH]], [[Egipat|Egiptu]], [[Indija|Indiji]].
 
Linija 12 ⟶ 13:
* Početak vremena za ikindiju-namaz (i kraj vremena za podne-namaz) kasnije je nego u drugim školama (otprilike kad su sjene duplo duže od dužine njihovih objekata).
* 6. svakodnevna molitva zvan [[witr]] je wadžib / potrebna (ali ne na istoj nivou kao i obaveznih 5-dnevnih namaza) .
* Ebu Hanifa, uzimajući doslovno (''harfiyyah''), stava je da je "vino" (خمر / ''Khamr'' u kur'anskom / klasičnom arapskom jeziku), odnosno fermentirani sok od grožđa ili datule, apsolutno zabranjeno. Stoga, on je mislio da je {{izvor2|"dopušteno popiti malu ne-opojnu količinu drugih alkoholnih pića}}" (npr. od meda ili žitarica). Kasnije hanefijski učenjaci uvode pravilo da su sva alkoholna pića zabranjena, bez obzira na izvor.
* Nije dopušteno da se klanja u odjeći napravljenoj od pseće kože [što se smatra prljavštinom po islamskom šerijatskom stoga utječe na valjanost namaza].
* Krvarenje može pokvariti '' abdest''.
Linija 19 ⟶ 20:
* Svi sljedbenici hanefijskog mezheba smatraju da je Kuran Božiji govor i da je šerijatski zakon Božanski zakon, kompatibilan za sva vremena i da je haram (zabranjeno) pokušati promijeniti ili modificirati šerijat.
 
Sve četiri mezheba se poštuju i zapravo razliku između mezheba smatraju blagoslovom. Sve četiri mezheba se priznaju kao valjane pravne škole sunitskog islama koje su proizašle iz analize Kurana i sunneta. Muslimani mogu da slijede bilo koji od četiri mezheba, a osoba koja je na nivou učenjaka jednog mezheba može odabrati da slijedi odeđeni stav iz drugog mezheba na bilo koju određenu temu, ako joj taj stav više ima smisla od onoga što ta osoba smatra krivim putem{{Izvor}}.
 
== Poznate Hanefije ==