Milovan Đilas – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 207:
Đilas je imao petogodišnju zabranu da daje bilo kakve izjave ili bilo šta objavljuje, ali se toga nije pridržavao. On je javno podržao demokratske reforme i "[[praško proleće|Praško proleće]]" u [[Čehoslovačka|Čehoslovačkoj]], koje su ugušile države članice [[Varšavski pakt|Varšavskog ugovora]], kada su vojno okupirale Čehoslovačku u avgustu 1968. Podržao je studentske proteste u zemlji [[1968]].
 
Iste godine napušta zemlju. Od 4. do 13. oktobra 1968. boravi u [[Velika Britanija|Velikoj Britaniji]] — objavljuje dva članka u "Tajmsu" i daje TV intervju o sovjetskom imperijalizmu kao opasnosti za Jugoslaviju, drži predavanja, uključujući i jedno na [[Univerzitet Oksfordu Oxfordu|Univerzitetu Oksford]]. Zatim putuje u SAD, gde je od 16. oktobra do 20. novembra gostujući profesor na [[Univerzitet Prinston|Univerzitetu Prinston]]. Američki "[[Freedom house]]" 10. novembra [[1969]]. dodeljuje mu Nagradu slobode.<ref name="Milošević"/> Po povratku u zemlju, Đilasu je oduzet pasoš 3. marta [[1970]], a zahtevi da mu se ponovo izda biće nekoliko puta odbijeni — dobio ga je tek 19. januara 1987.<ref name="Milošević"/>
 
Zajedno s Andrejom Saharovim, Aleksandrom Solženjicinom, Eženom Joneskom, Josifom Brodskim, Đilas je [[1974]]. bio jedan od pokretača časopisa "Kontinent", posvećenog književnim, socijalnim, političkim i religijskim temama zemalja Istočne Evrope, koji je izlazio u Zapadnoj Evropi na engleskom, nemačkom, francuskom, ruskom, i još nekim evropskim jezicima.